Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας και τις πραγματικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, η αυτοκινητοπομπή που αποτελείται από 280 φορτηγά, αναχώρησε από μία περιοχή κοντά στη Μόσχα, γεγονός που συνεπάγεται πώς θα χρειασθεί δύο ημέρες για να φθάσει στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά.

«Συμφωνήθηκαν όλα με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Business FM.

Ωστόσο, η ρωσική πρωτοβουλία έχει θέσει σε συναγερμό τη Δύση, που φοβάται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου συγκλίνουν για να επιτεθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Με την Ουκρανία να αναφέρει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 στρατιώτες στα σύνορά της, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Μόσχα να επέμβει στρατιωτικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Δυτικές χώρες πιστεύουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται τώρα να στείλει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία για να αποτρέψει μια ήττα των ανταρτών.

Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται πως αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την ιατρική περίθαλψη εξαιτίας των μαχών. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου θα ήταν «απαράδεκτη» και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε «εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού».
Το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 μετέδωσε εικόνες στις οποίες μεγάλα λευκά φορτηγά φαίνονται να αναχωρούν από την πόλη Αλαμπίνο, κοντά στη Μόσχα.

Ένας ανταποκριτής του Ροσίγια 24 δήλωσε πως η αυτοκινητοπομπή αναμένεται να φθάσει στα ουκρανικά σύνορα σε 2 ή 3 ημέρες όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η διανομή της βοήθειας θα γίνει από κοινού με τη ΔΕΕΣ.

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε την Δευτέρα, πως υπέβαλε ένα έγγραφο σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους. Ωστόσο η ανεξάρτητη αυτή υπηρεσία λέει πως χρειάζεται συμφωνία απ' όλα τα μέρη καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας για να πραγματοποιήσει την επιχείρηση, καθώς δεν χρησιμοποιεί ένοπλους συνοδούς.

«Οι πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης πρέπει να αποσαφηνισθούν πριν μπορέσει να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία», δήλωσε ο Λοράν Κορμπά, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

newsbeast.gr