Ανακοίνωση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης:

"Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, χαιρετίζουν την 70η επέτειο της ιστορικής Αντίστασης των Ανωγείων απέναντι στο ναζισμό, σημείο αναφοράς στον αγώνα της Δημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στον ολοκληρωτισμό και στον φασισμό, που οδήγησε στο ολοκαύτωμα και καταστροφή του χωριού.

Στον ίδιο δρόμο επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης, τα Ανώγεια δημιούργησαν μια κοιτίδα πολιτισμού, ανάπτυξης και προόδου, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με πίστη στην δημοκρατία, στην ελευθερία.

Σήμερα, που δυνάμεις του εθνικισμού, του φασισμού, δημαγωγικές αντιευρωπαϊκές​,​ κάνουν την εμφάνιση τους στις χώρες μας, στο Ευρωπαϊκό και στα Εθνικά Κοινοβούλια, που η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να εργασθεί ενωμένη για περισσότερη Ειρήνη και Δημοκρατία, το μήνυμα από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, διατηρεί υψηλούς συμβολισμούς.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, τιμούν τον αγώνα των Ανωγειανών, θυμίζουν ότι ο εθνικισμός, η εξτρεμιστική βία, οι διαιρέσεις, ο αντιευρωπαϊκός απομονωτισμός απαιτούν σε όλη την Ευρώπη υπεράσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας, της ειρήνης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας."