Σκληρές διαπραγματεύσεις ξεκινούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών για την πώληση τουλάχιστον του 10% του ΟΤΕ.

Χθες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή στη διοίκηση της Deutsche Telekom για την εκκίνηση της διαδικασίας που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία. Λίγες ώρες μετά η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιστολή «δεν συνιστά την εξάσκηση του δικαιώματος του put – option και πως απλά ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ.

Στελέχη της γερμανικής εταιρείας τόνιζαν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ δεν απέκλεισαν το γεγονός αντιπροσωπία των Γερμανών να επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το ποσοστό που τελικά θα πωληθεί να ανέλθει στο 16%, δηλαδή να αποχωρήσει το Δημόσιο πλήρως από τον Οργανισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχτη της DT ήταν στην Ελλάδα και πραγματοποίησαν συνεδρίαση στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ. «Ο ΟΤΕ επιλέχθηκε ως βάση της DT γι\’ αυτή τη συνεδρίαση. Θέλαμε να δείξουμε ότι αυτή η επένδυση είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας», δήλωσε στην «Η» στέλεχος της εταιρείας στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι Γερμανοί θα διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή απόδοση της επένδυσής τους με κάθε μέσο.

Φορέας αποκρατικοποιήσεων
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σκληρές διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης με ένα από τα «αγκάθια» την αποσαφήνιση του ποιος φορέας και με ποιο τρόπο θα τρέξει το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη σύσταση ειδικού φορέα για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας, του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, με την τρόικα να φέρεται να ασκεί πιέσεις ώστε η Ε.Ε., το ΔΝΤ ακόμη ίσως και η ΕΚΤ να ασκούν εποπτεία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η κατεύθυνση -μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αφού η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει ακόμη- είναι το ταμείο αυτό να λειτουργήσει ως ένα «νομικό κέλυφος», με τη λογική ότι όποια εταιρεία μπαίνει σε αυτό θα αποκρατικοποιείται χωρίς εμπλοκές και σε χρόνους-εξπρές, από τις υφιστάμενες, όμως, υπηρεσίες.

Εκτιμάται πως εντός του καλοκαιριού θα έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για το σύνολο των εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν φέτος (Τ.Τ., ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΔΑΑ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ).

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία να «κλείσει» άμεσα και σίγουρα εντός του Ιουνίου, ώστε όταν ο πρωθυπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, να έχει ήδη ολοκληρωθεί μία αποκρατικοποίηση.

Η συμφωνία
Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό (για παράδειγμα 10% στον ΟΤΕ), η DT είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών.

Προσδοκόνται έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ (η μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών είναι 7,124 ευρώ). Υψηλόβαθμα στελέχη της DT έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν και την τύχη του υπόλοιπου 6% που αναμένεται να διαθέσει το δημόσιο (καθώς το 10% αφορά την option και οι Γερμανοί τονίζουν ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2008). Χθες, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 7 ευρώ, ενισχυμένη 4,79%.

Οι Γερμανοί ζητούν μειώσεις προσωπικού
Άρση μονιμότητας ή μετατάξεις θα θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Γερμανοί, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εξήγγειλαν ήδη απεργίες με δύο 24ωρες, την Πέμπτη 9 Ιουνίου και την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι στελέχη του Οργανισμού τονίζουν ότι ακόμα και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν αναμένεται να αλλάξει τη μονιμότητα του προσωπικού, το κλιμάκιο της DT κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποφασισμένο να διεκδικήσει αλλαγές.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση που είχε συνταχθεί για λογαριασμό του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη περίπου 2.000 άτομα -που εργάζονται σήμερα στις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού- θα μπορούσαν να απομακρυνθούν χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΟΤΕ.

Μάλιστα στο θέμα αυτό οι Γερμανοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την επιστολή που έφτασε από τον κ. Παπακωνσταντίνου σε όλες τις ΔΕΚΟ για συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εργασιακό κόστος στον ΟΤΕ έχει ανέλθει και πάλι στα ίδια επίπεδα μ\’ αυτά πριν από τη μεγάλη εθελουσία έξοδο του 2004, όπου είχαν αποχωρήσει περίπου 5.000 εργαζόμενοι.

Το καλοκαίρι οι σύμβουλοι
Μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν φέτος.

Πρόκειται για τις Ταχ. Ταμιευτήριο, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ.

Αποτυχία
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτύχει εάν εμπλακεί άμεσα Ευρώπη και ΔΝΤ στη διαδικασία εκτιμούν ξένοι τραπεζίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Το προφίλ του ΟΤΕ

Στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στο Χ.Α. είναι ο ΟΤΕ, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου.

31.088 άτομα (10.925 στη μητρική) απασχολεί ο ΟΤΕ σε τέσσερις χώρες

5.482,8 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2010.

139 εκατ. ευρώ ζημίες παρουσίασε ο Ομιλος το 2010

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook