Το ότι στην περιοχή του Νοσοκομείου Χανίων στις Μουρνιές, κάποιοι πετούν – στην κυριολεξία – σκυλιά, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης αδέσποτων, είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Όπως επίσης, είναι γνωστό, πως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δίνουν φιλοξενία και τροφή σε αυτά τα αδέσποτα, ενώ κάποιοι έχουν προχωρήσει και περισσότερα πηγαίνοντάς τα σε κτηνίατρο για να στειρωθούν.

Όμως το πρόβλημα είναι πως ουσιαστικά έχουν «υιοθετήσει» τα αδέσποτα αυτά – όχι στο σπίτι τους – αλλά σε έναν χώρο δημόσιας υγείας, όπου απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η ύπαρξη ζώων.

Στο πρόβλημα αυτό, αναφέρεται ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Ιωάννης Μανούσακας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων ζητά την συνεργασία προκειμένου να βρεθεί λύση.

Αφορμή στάθηκε ένα θέμα που προέκυψε μετά από την επισήμανση του κ.Μανούσακα προς εργαζομένους πως πρέπει να σταματήσει η σίτιση των αδέσποτων στους χώρους του Νοσοκομείου καθώς εγκυμονούνται κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, ενώ επιπλέον είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Νόμο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «…το πρόβλημα με την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, (σκύλοι και γάτες), στο χώρο του Νοσοκομείου, έχει αρχίσει να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Η ύπαρξη ζώων στους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε μέρη όπως τα χειρουργεία και η κουζίνα.

Οι μη ελεγχόμενοι σωροί από τροφές, αποφάγια και κονσέρβες άδειες σε διάφορους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, αποσυντίθενται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που εναποτίθενται στα ίδια και στα ίδια σημεία, και δεν καταναλώνονται από τα ζώα, λόγω κορεσμού.

Αναφέρω δε, ότι τα φαινόμενα επίθεσης σε ανθρώπους κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, και ειδικά σε αναβάτες δίτροχων οχημάτων, είναι καθημερινά , προκαλούν φόβο ακόμα και δαγκώματα σε αυτούς, δημιουργούν δε κίνδυνο ατυχήματος από πτώση.

Υπόλογοι όλων των ανωτέρω είμαστε εμείς.

Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει την επαναφορά των ζώων μετά την στείρωση στα Νοσοκομεία, και θεωρεί εκ νέου εγκατάλειψη την επιστροφή των ζώων στον ίδιο χώρο, κάτι που κατά το νόμο επιφέρει κυρώσεις στο άτομο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Σας ενημερώνω ότι αυτό γίνεται συστηματικά, δηλαδή το άτομο που τα πάει για στείρωση τα επαναφέρει στο Νοσοκομείο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν δύναται να συνεχιστεί….

……Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό.

Το Νοσοκομείο είναι χώρος Υγείας και απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων εντός των χώρων που ορίζει το Νοσοκομείο.

Στο Ν. 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος 10 αναφέρεται ότι, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (κάτι το οποίο εδώ δεν ισχύει. Συνεχίζει παρακάτω, ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με Νοσοκομεία, Σχολεία και λοιπά. Ο κανονισμός δε του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση υπολειμμάτων τροφής που προέρχεται από σίτιση ασθενών, σε ζώα, όπως άλλωστε ορίζεται και στο αρ. 11 του Ν. 4039/2012. Αντίθετα όμως με τα παραπάνω, ορισμένοι, ανοίγουν τους κάδους απορριμμάτων και εναποθέτουν τις σακούλες στο οδόστρωμα κάνοντας τομές σε αυτές, με αποτέλεσμα τα ζώα να σκορπάνε τα, ίσως μολυσμένα, υπολείμματα τροφών σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία.

Να είστε σίγουροι ότι το αρμόδιο τμήμα έχει ενημερώσει αρκετές φορές τον Δήμο Χανίων, σχετικά, αλλά ούτε απάντηση πήραμε, ούτε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους τους πραγματοποιήθηκε…….

……. Τέλος, σας γνωρίζω ότι είμαστε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω ενημέρωση χρειαστείτε αλλά και πρόθυμοι για όποια βοήθεια μας ζητήσετε, όπως και ζητώ την συμμετοχή σας στην άμεση απομάκρυνση των ζώων, συμβουλευτικά και ενεργά.»

(φωτο αρχείου)