Ολοκληρωτική καταστροφή. Δύο λέξεις που δεν περιέχουν ούτε ίχνος υπερβολής, χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα θερμοκήπια της Κουντούρας, μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση το βράδυ της Δευτέρας 24/1. Μισή ώρα ήταν αρκετή ώστε άνθρωποι νοικοκυρεμένοι, που έβγαζαν με τον μόχθο τους ένα εισόδημα, να βρεθούν – στην κυριολεξία – οικονομικά κατεστραμμένοι.

Νωρίς το πρωί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χανίων με επικεφαλής τον διευθυντή της υπηρεσίας κ. ΜΙχάλη Μεσσαριτάκη πήγαν στην Κουντούρα και αντίκρυσαν μια απίστευτη εικόνα.
\”Επισκεφθήκαμε πολλά θερμοκήπια της Κουντούρας και αυτό που είδαμε ήταν απίστευτο. Η καταστροφή των ανθρώπων είναι ολοκληρωτική και στα θερμοκήπια και στο προιόν\” είπε ο κ.Μεσσαριτάκης διευκρινίζοντας : \” Δεν υπάρχει θερμοκήπιο που να έχει γυάλινη σκεπή και να μην έχει καταστραφεί. Τα φυτά είναι εκτεθειμένα και θα καταστραφούν. Αυτά που έχουν οροφές με νάιλον έχουν γίνει σαν σουρωτήρι. Και εκεί είναι σίγουρη η καταστροφή των φυτών\”.

\”Η καταστροφή στην Κουντούρα είναι ολοκληρωτική. Ήταν μια πρωτοφανής χαλαζόπτωση. Οι ζημιές είναι φοβερές\” ήταν οι μόνες λέξεις που μπορούσε να πει ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Κουντούρας Αντώνης Μπιτσάκης, εκτιμώντας τις ζημιές σε πάνω απο τρία εκατομ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζει ο παραγωγός ΜΙχάλης Φαλελάκης \” το κόστος είναι τεράστιο γιατί όταν σε ένα θερμοκήπιο με κάλυψη απο νάιλον στοιχίζει 1.600 ευρώ ανα στρέμμα, φανταστείτε ποιό είναι το κόστος  σε μια έκταση όπως είναι η Κουντούρα με 1800 στρέμματα. Η παραγωγή η φυτική στο τζάμι έχει καταστραφεί τελείως ενώ και στο νάιλον θα μειωθεί κατα 30% καθώς θα μπουν μερά, αρρώστιες, έντομα. Δυστυχώς αυτή την εποχή, λόγω του καιρού, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα νάιλον\”.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κουντούρας Μανώλης Δαράκης επεσήμανε πως \”ειδικά στα γυάλινα θερμοκήπια, επειδή το χώμα έχει γεμίσει με σπασμένα τζάμια θα πρέπει να αλλαχτεί γιατί δεν μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτε μέσα στα γυαλιά\”.

Στο μεταξύ τα κατεστραμμένα θερμοκήπια επισκέφθηκε και η διευθύντρια του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ κα Κατερίνα Κορωνάκη η οποία δήλωσε : \”Διαπιστώνουμε σε πρώτη φάση ότι τα γυάλινα θερμοκήπια βασικά, φαίνεται να έχουν ζημιά. Επειδή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, οι παραγωγοί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις κανονικά, θα το ελέγξουμε με την κεντρική υπηρεσία για το τι καθεστώς θα ισχύσει και θα αρχίσουμε τις εξατομικεύσεις. Βέβαια το προσωπικό είναι πολύ λίγο. Ήδη για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές του Δεκεμβρίου στο Ν.Ηρακλείου φέραμε προσωπικό απο άλλα υποκαταστήματα της Ελλάδας. Όμως θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας και ελπίζουμε να μας βοηθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση…\”

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πότε θα γίνουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ αλλά και το αν θα αποζημιωθούν πραγματικά οι κατεστραμμένοι παραγωγοί και ειδικά εκείνοι που έχουν πλαστικά θερμοκήπια. Γιατί εάν ισχύσει ο παλιός κανονισμός του ΕΛΓΑ τότε μπαίνουν ζητήματα ποσοστώσεων σε σχέση με την συνολική αξία του θερμοκηπίου που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την πραγματική καταστροφή. Και φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ καθώς, όπως εξηγεί η κα Κορωνάκη \”εαν ένας παραγωγός πέρυσι είχε εξαίρεση και δεν πλήρωνε με τα τιμολόγιά του εισφορά υπερ ΕΛΓΑ τότε δεν θα αποζημιωθεί\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook