Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών και μέχρι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 και κατά τόπους του 40 και 41 βαθμούς κελσίου. Σταδιακή πτώση θα υπάρξει από το απόγευμα του Σαββάτου ενώ την Κυριακή θα έχει βορειάδες που θα φτ'ανουν τα 8 μποφώρ.

Στην Κρήτη η θερμοκρασία δεν αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως η 38 βαθμοί σε συνδυασμό με την υγρασία θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά του 39, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35 - 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή στα ηπειρωτικά τους 40 και 41, στις Κυκλάδες τους 35 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 38 βαθμούς.

Το Σάββατο, στα δυτικά τους 36 με 37 και στην υπόλοιπη χώρα τους 38 - 41 βαθμούς Κελσίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ στη χώρα μας τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Υγείας, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει, ήδη, ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.

- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.


Ποτίστρες για τα αδέσποτα τοποθέτησε λόγω καύσωνα ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης,σε μια προσπάθεια να βρίσκουν νερό τα αδέσποτα ζώα που δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αθήνα.

Σε έκκλησή του μέσω Twiiter την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα δοχεία νερού για τα αδέσποτα να μείνουν γεμάτα και όσο γίνεται πιο δροσερά.