Οι τζιχαντιστές είναι η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση και έχει την οικονομική άνεση να καλοπληρώνει τους εθελοντές μαχητές της, αναφέρει έκθεση του ινστιτούτου Yahoo Finance της Ουάσιγκτον η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Η οργάνωση ISIS (των τζιχάντ) ήταν πάντοτε ένα πλούσιο κίνημα επειδή λειτουργούσε στα πρότυπα της μαφίας σε ολόκληρο το Ιράκ από το 2009», γράφει ο αναλυτής Μάικλ Νάιτς προλογίζοντας την έκθεση. Υπολογίζει ότι η ISIS έχει έσοδα 2 εκατ. έως 4 εκατ. δολάρια την ημέρα τα οποία προέρχονται από πωλήσεις πετρελαίου και όχι από ληστείες τραπεζών όπως πιστεύαν μερικοί.

Κατά τους υπολογισμούς του δρ Νάιτς, ο οποίος μελετά την δραστηριότητα των τζιχάντ από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, η ISIS διακινεί ως και 40.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. «Παίρνουν ιρακινό πετρέλαιο, το στέλνουν στη Συρία, εκεί το περνούν στα διυλιστήρια και με βυτιοφόρα το στέλνουν στην Τουρκία είτε στο Ιράν, ανάλογα με τη ζήτηση», γράφει.

Ο Μπράουν Μόζις, ειδικός για την δραστηριότητα των τζιχάντ, γράφει στο «Washinton Post» ότι οι 60.000 μαχητές της οργάνωσης πληρώνονται περί τα 600 δολάρια το χρόνο έκαστος, δηλαδή κοστίζουν στην ISIS περίπου 425 εκατ. δολάρια το χρόνο. Από αυτούς οι 12.000 είναι «εθελοντές μαχητές από το εξωτερικό, οι 3.000 περίπου από τη Δύση». Ο Μόζις βλέπει την ISIS να «λειτουργεί σαν ντε φάκτο κράτος, ελέγχοντας όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ». Πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές «θα πετύχουν μάλλον εύκολα το στόχο τους. Θα εγκαταστήσουν το χαλιφάτο που οραματίζονται».

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook