Τη δική του μασκότ έχει αποκτήσει εδώ και μερικούς μήνες το νησί της Σάμου -μια ασυνήθιστα κοινωνική φώκια Monachus monachus που πλησιάζει τους παραθεριστές σε διάφορες παραλίες, κυρίως στα ανατολικά του νησιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, το εντυπωσιακό είναι ότι η φώκια «Αργυρώ» προσαρμόζει τη συμπεριφορά της κοντά στους ανθρώπους και μοιάζει να μην ενοχλείται ούτε από την παρουσία ούτε από την όχληση που προκαλούν οι λουόμενοι.

Επιλέγει μάλιστα τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, αντί τις απόκρημνες ακτές, και πλησιάζει ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Τις νύχτες επιστρέφει στη θάλασσα όπου ψαρεύει και τρέφεται κανονικά.

Το Αρχιπέλαγος, το οποίο έχει συμπληρώσει 1.000 ώρες φύλαξης από ερευνητές και εθελοντές του το τελευταίο τετράμηνο, προσπαθεί να περιορίσει τις δυνητικά επικίνδυνες επαφές της Αργυρώς με τον άνθρωπο, προφανώς όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία.

H φώκια Monachus monachus, ενδημικό είδος της Μεσογείου, αντιμετωπίζει «κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης» και θεωρείται μάλιστα ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά του πλανήτη.

Ο συνολικός πληθυσμός της εκτιμάται γύρω στα 500 μόλις άτομα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook