Ενώ οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνονται στην επέλαση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο βόρειο Ιράκ, η οργάνωση των φανατικών τζιχαντιστών σημειώνει νέες, θεαματικές επιτυχίες στο πρωταρχικό της ορμητήριο, τη γειτονική Συρία.

Αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν χθες σειρά κωμοπόλεων και χωριών στην επαρχία του Χαλεπίου, όπως ανακοίνωσε το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Στα τελευταία «τρόπαια» των φανατικών ισλαμιστών περιλαμβάνονται οι κωμοπόλεις Τουρκμέν Μπαρέχ και Αχταρίν, γύρω στα 50 χλμ. βορειοανατολικά από το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, πεδίο παρατεταμένης και αμφίρροπης αναμέτρησης μεταξύ του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ και της πολυδιασπασμένης συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι εν λόγω εκτάσεις κατελήφθησαν από το «Ισλαμικό Κράτος» ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις με αντίπαλες ισλαμικές ομάδες της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μαχητές. Ιδιαίτερα η άλωση της Αχταρίν θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς η κωμόπολη αποτελεί πύλη προς τη βορειοανατολική, αγροτική περιφέρεια της επαρχίας του Χαλεπίου.

Το «Ισλαμικό Κράτος» αναδείχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους πόλους της ένοπλης ισλαμικής αντιπολίτευσης στο κοσμικό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, θέτοντας υπό τον έλεγχό της μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής πόλης Ράκα, πάνω στον ποταμό Ευφράτη. Μετά την άλωση της Μοσούλης και άλλων πόλεων στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, το «Ισλαμικό Κράτος» ενίσχυσε τη δράση του και στη Συρία, έχοντας αποκτήσει μεγάλα αποθέματα συναλλάγματος από τις τράπεζες που έπεσαν στα χέρια του, αλλά και προηγμένα αμερικανικά όπλα από τις μονάδες του ιρακινού στρατού που τράπηκαν σε φυγή. Η οργάνωση έχει ήδη ανακηρύξει την ίδρυση «χαλιφάτου», δηλαδή σουνιτικού, ισλαμικού κράτους, αμφισβητώντας τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε επίσης ότι το «Ισλαμικό Κράτος» προχώρησε στη θανάτωση με σταύρωση άλλων δύο ανθρώπων στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, ανεβάζοντας σε 27 τον αριθμό των εκτελεσμένων κατά την τελευταία εβδομάδα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επιθέσεις για την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχονται από το «Ισλαμικό Κράτος» μόνο από τη στιγμή που η οργάνωση ενισχύθηκε απότομα, ύστερα από τις επιτυχίες της στο γειτονικό Ιράκ. Μέχρι τότε, το καθεστώς Ασαντ είχε επιλέξει ως προνομιακό στόχο της τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», ένοπλη οργάνωση της κοσμικής, φιλοδυτικής αντιπολίτευσης.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook