Πολυχρόνιον  ποιήσαι Κύριος ο Θεός

Τον ευσεβέστατον σουλτάνο ημών Ταϋγίπ,
Κύριε φύλαττε Αυτόν!
Εις Πολλά Έτη………..

 Ως ανεμένετο ο σουλτάνος Ταϋγίπ ο Μεγαλοπρεπής εξελέγη από τον α΄γύρο των εκλογών την Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014, με ποσοστό 51.8% στο ύπατο αξίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι προβλέψεις περί……στριμώγματος του από έναν εκ των δύο άλλων συνυποψηφίων του και την πιθανή μη εκλογή του κατά τον β΄γύρο, που θα γινόταν στις 24 Αυγούστου, ήταν «ευσεβείς πόθοι» των αντιπάλων του.

Κανένας με ορθή αντίληψη και κρίση δεν πίστεψε πως ο αξιοπρεπής και ευπρεπής κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, παρά την γραμμή υπερψηφίσεώς του που έδωσε ο εν Πενσυλβάνια των ΗΠΑ διαμένων αυτοεξόριστος Χότζας Φετχουλλάχ Γκιουλέν, θα μπορούσε να πάρει τέτοιο ποσοστό  ψήφων, ώστε να οδηγήσει την ψηφοφορία σε β΄γύρο.

Όπως  επεσήμανα στο προηγούμενο άρθρό μου, ο κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου προτάθηκε ως «υποψήφιος (κοινής) στέγης» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του  Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ένεκα της διεισδυτικότητάς του στην δεξαμενή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που είναι κοινή με εκείνη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έτσι ώστε να προκληθεί μία ροή υδάτων, ένα ρεύμα, ένα κύμα υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Αυτός ο σκοπός φαίνεται να επετεύχθη μερικώς.

Το αδιέξοδο των Κεμαλιστών: η σιωπή των αμνών  

Ενώ οι οπαδοί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο να δώσουν την ψήφο τους  στον κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου μαζί με τους δυσαρεστημένους θρησκευόμενους, οι οποίοι βρήκαν «καταφύγιο» στην «Αδελφότητα[i]» του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ Χότζα Φετχουλλάχ Γκιουλέν, οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) όμως βρέθηκαν σε ένα πολιτικό ικρίωμα.

Για τους Κεμαλικούς, η υποψηφιότης του κ. Εκμελεντίν  Ιχσάνογλου υπήρξε απωθητική. Ένας”homo religiosus” με το συγκεκριμένο Βιογραφικό του, το οποίο ανέπτυξα στο προηγούμενο άρθρο μου,  (δείτε εδώ)  μόνο ασφυξία και αφωνία προκάλεσε στους Κεμαλικούς, οι οποίοι φαίνεται να προτίμησαν την αποχή, η οποία άγγιξε το 25.88%, ποσοστό αξιοπρόσεκτο για την πρώτη άμεση εκλογή από τον λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι, όπως όλοι οι Μεσογειακοί λαοί, αρέσκονται στην πολιτική!

Αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ο 10ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Μεχμέτ Τζεβντέτ Σεζέρ (2000-2007) μετά της συζύγου αυτού επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη από τις διακοπές του στην Αλικαρνασσό , το Σάββατο,9 Αυγούστου.

Όμως την επομένη ημέρα, Κυριακή των εκλογών, δεν πήγε να ψηφίσει ούτε εκείνος, ούτε η σύζυγός του!

Ομοίως και η πρώην πρωθυπουργός κα Τανσού Τσιλέρ (1993-1996), η οποία, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στον Βόσπορο, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, δεν πήγε να ψηφίσει!

Επίσης αρκετοί γνωστοί μου, οι οποίοι από ότι ξέρω –δεν το κρύβουν άλλωςτε- δεν θα έδιναν την ψήφο τους  στον σουλτάνο Ταϋγίπ τον Μεγαλοπρεπή, δεν πήγαν να ψηφίσουν, διότι ουδείς των δύο άλλων υποψηφίων τους εξέφραζε!

Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια από τους ψηφοφόρους που απείχαν είναι οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και σίγουρα είναι Κεμαλικοί.

Τώρα, δηλαδή μετεκλογικά, γίνεται γνωστό ότι οι κομματικές οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υπήρξαν αρκετά υποτονικές κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Σμύρνης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) παραδέχθηκε ότι η κινητοποίηση των κομματικών οργανώσεων στον Νομό Σμύρνης υπήρξε υποτονική!

Αυτό δεν εκπλήσσει! Το αντίθετο θα εξέπληττε!

Η Σμύρνη είναι το προπύργιο των δυτικοστραφών/ εκδυτικισμένων Κεμαλικών (Λευκών) Τούρκων, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν τον δυτικό τρόπο ζωής που έχουν  και παραμένουν προσδεδεμένοι στην έννοια του κοσμικού κράτους. Η επίκληση της θρησκείας στον δημόσιο βίο της χώρας και οι αναφορές σε αυτή είναι κάτι που τους τρομοκρατεί.

Ο ίδιος ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Κεμάλ Κηλητσντάρογλου μέμφθηκε τους «εθνικιστές»[ii] βουλευτές του κόμματός του, δηλαδή τους Κεμαλιστές,  ότι δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για να προωθήσουν την υποψηφιότητα του κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.[iii]

Αυτή η απραξία δεν πρέπει να αποδοθεί σε λόγους εσωτερικής αντιπολιτευτικής διαθέσεως, καθότι είναι αλήθεια ότι τους περισσότερους από αυτούς τους βουλευτές ο κ. Κηλητσντάρογλου τους έβαλε στην πολιτική. [iv]

Αυτή η απραξία τους οφείλεται αποκλειστικά στην αντικειμενική αδυναμία τους να υπερασπισθούν  πολιτικά έναν “Homo religiosus” ακριβές αντίγραφο του πολιτικού προτύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).    

Σημειωτέον ότι ο κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου πήρε το 38.44% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Διχασμός ή δίλημμα των Εθνικιστών (Γκρίζων Λύκων);

Οι ψηφοφόροι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) πειθάρχησαν στα κελεύσματα της ηγεσίας του κόμματος. Άλλωστε στην ψήφο αυτών οφείλεται το ποσοστό ψήφων που πήρε ο «υποψήφιος (κοινής) στέγης».

Όμως υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο  ψήφοι  οπαδών  του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) δόθηκαν στον σουλτάνο Ταϋγίπ τον Μεγαλοπρεπή. Πρόκειται για την ψήφο των συντηρητικών εθνικιστών της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, οι οποίοι είναι θρησκευόμενοι.

Σημειωτέον ότι, ενώ στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υπάρχουν και Σαμανιστές, δηλαδή οπαδοί  του Σαμανισμού,[v] οι γυναίκες, δηλαδή οι σύζυγοι, οι μητέρες, οι αδελφές και  οι κόρες ,του 60% των μελών και των οπαδών του κόμματος αυτού  καλύπτουν το κεφάλι τους φορώντας την παραδοσιακή μαντήλα. Δηλαδή είναι συντηρητικές θρησκευόμενες Μουσουλμάνες.

Συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Τούρκου εθνικιστή της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας είναι το γεγονός ότι είναι Μουσουλμάνος, σουνίτης της Χαναφιδείου Σχολής.  

Ενώ συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του ευσεβούς Μουσουλμάνου της περιοχής του Ικονίου ή της Καισάρειας  της Καππαδοκίας είναι η άρρηκτη σύνδεσή του με το γένος των Τούρκων.

Να γιατί είναι κοινή η δεξαμενή ψήφων του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Να γιατί τα δύο αυτά κόμματα «ψαρεύουν στα ίδια νερά».

Η έκπληξη των εκλογών: ο Κούρδος κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας

Ο Κούρδος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (DHP) κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας με ποσοστό 9.76%  υπήρξε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών.

Ο πολιτικός λόγος του και οι εμφανίσεις του εντυπωσίασαν. Άνετος χειριστής του τουρκικού λόγου, ανέπτυξε έναν ευφυή πολιτικό λόγο.

Χωρίς να αρνηθεί την ταυτότητά του και την εθνική καταγωγή του,  δήλωσε ότι δεν εκπροσωπεί (μόνο) τους Κούρδους και ότι το κόμμα  του, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) φιλοδοξεί να κλιμακώσει την οργάνωσή του σε όλη την Τουρκία, καθιστώντας έτσι σαφές ότι απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Έδωσε έμφαση στις έννοιες της ειρηνικής συνύπαρξης, της αδελφοσύνης, της  ενότητας.

Έμβλημά του υπήρξε ένα ρόδι, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν πολλοί σπόροι, οι οποίοι αναπτύσσονται μαζί.

Οι σοσιαλδημοκράτες οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρήκαν μία διέξοδο στην υποψηφιότητα του Κούρδου κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας. Υπολογίζεται ότι το 2% των ψήφων που πήρε, προέρχεται από ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Επίσης κάποιοι μειονοτικοί (Έλληνες, Αρμένιοι, Συροχριστιανοί) και αρκετοί Αλεβίτες [vi]έδωσαν την ψήφο τους στον κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας.

Στο σύνθημα του σουλτάνου Ταϋγίπ «Μόνο ένα Έθνος!»[vii] που αποτελεί και παντουρκική θέση έναντι των (διαμελιστικών)[viii] αξιώσεων των Κούρδων, εκείνος, ελαφρώς μετατοπίζοντας την βάση αυτού του καυτού θέματος, ευφυώς απάντησε ότι, συνθήματα όπως «Μία φυλή! Ένα Δόγμα![ix]» είναι παρωχημένα.

Ως γνωστόν, οποιαδήποτε αναφορά σε φυλετική μοναδικότητα, αποκλειστικότητα κτλ είναι απωθητική, θίγει την πανανθρώπινη συνείδηση και προδιαθέτει δυσμενώς την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ενώ η αναφορά του σε δόγμα (και όχι θρησκεία) υπαινίσσεται ευθέως και σαφώς τις αιματηρές ενδομουσουλμανικές διενέξεις μεταξύ σουνιτών και σιϊτών στο Ιράκ, στην Συρία και στο Πακιστάν.

Το μήνυμα είναι σαφές: οι διακρίσεις με κριτήριο το δόγμα των ανθρώπων κυοφορούν συγκρουσιακούς κινδύνους ακόμα και μέσα σε μία θρησκευτική κοινότητα.

Γεγονός είναι ότι οι εκλογές της 10ης Αυγούστου 2014 σηματοδοτούν ένα ορόσημο στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, η οποία, σημειωτέον, αναδεικνύεται μαζί με το Ιράν σε περιφερειακή δύναμη.

Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου[i] Το σύνολο ευσεβών Μουσουλμάνων, οι οποίοι επιλέγουν και προσχωρούν στην «κοινότητα»  (cemaat) ενός σοφού διδασκάλου του Ισλάμ (alim) προκειμένου να τύχουν ορθής κατηχήσεως και πνευματικής καθοδηγήσεως, έτσι ώστε να βιώσουν την διδασκαλία του Προφήτη Μωάμεθ.

[ii]Ulusalcı.

[iii] Βλ. CUMHURİYET,13.8.2014.

[iv] Στην προσπάθειά του να ανανεώσει αυτό το αρτηριοσκληρωτικό κόμμα, όταν, στις 22 Μαϊου 2010, διεδέχθη τον παραιτηθέντα ένεκα ροζ σκανδάλου κ.Ντενίζ Μπαϊκάλ.

[v] Μία από τις παλαιές θρησκείες της Κεντρικής Ασίας. Ήταν η θρησκεία των Τούρκων πριν ασπασθούν το Ισλάμ ανάμεσα στον 9ο και τον 11ο αιώνα μ.Χ. Η θρησκεία αυτή πιστεύει στα στοιχεία της φύσης και στα πνεύματα κυρίως των προγόνων.

[vi] Alevi.Οπαδοί του Αλί, του τέταρτου Χαλίφη επικεφαλής της Μουσουλμανικής κοινότητας (656-661 μ.Χ.) μετά τον θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ. Οι Αλεβίτες είναι παραφυάδα των Σιϊτών. Αποδίδουν υπεράνθρωπες ικανότητες και θεϊκές ιδιότητες στον Αλί.

[vii] Tek Millet!

[viii] Bölücü.

[ix] Tek ırk! Tek mezhep!