Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία της τοπικής επιχειρηματικότητας προκάλεσαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έβαλαν λουκέτο μέσα στον Ιούλιο στο Νομό Ηρακλείου.

Το πρόσημο είναι αρνητικό, και για ακόμα μία φορά αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αδυναμία επιχειρηματιών να ανταποκριθούν σε καθημερινές οικονομικές τους υποχρεώσεις και υπό το φόβο της πτώχευσης και της οικονομικής κατάρρευσης, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο.

Σημάδια διάλυσης και αποσύνθεσης παρουσιάζουν κυρίως οι κλάδοι του εμπορίου και των υπηρεσιών ενώ ακολουθεί η μεταποίηση.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 153 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ στον αντίποδα άνοιξαν 81, με τα στοιχεία να δείχνουν πως η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου ολοένα και χειροτερεύει, εάν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία του Ιουλίου του προηγούμενου έτους, οπότε και έκλεισαν 112 επιχειρήσεις ενώ οι νέες εγγραφές έφτασαν τις 97.

Στον εμπορικό κλάδο μόνο μέσα Ιούλιο έβαλαν λουκέτο 54 επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πραγματοποιήθηκαν και 23 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο τμήμα εγγραφών διαγραφών του επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στη μεταποίηση, εναν κλάδο ο οποίος μέχρι και πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της τοπικής επιχειρηματικότητας, οι διαγραφές έφτασαν τις 29, την στιγμή που άνοιξαν μόλις 13 νέες επιχειρήσεις.

Στον κλάδο των υπηρεσιών τώρα, πραγματοποιήθηκαν 36 νέες εγγραφές ενώ 67 επιχειρήσεις έκλεισαν.

Οριακά θετικό πρόσημο είχαμε μόνο για τον κλάδο του τουρισμού με 9 νέες επιχειρήσεις να εγγράφονται στο επιμελητήριο Ηρακλείου και 3 να κατεβάζουν ρολά.

Επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και προχωρήσει σ όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook