Η Γερμανία θα στείλει αύριο 4 αεροσκάφη Transall που θα χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο να στηριχθούν οι Κούρδοι μαχητές που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, 4 αεροσκάφη Transall της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας θα απογειωθούν αύριο, μεταφέροντας 36 τόνους εφοδίων και ιατρικού υλικού, με προορισμό το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Το υλικό αυτό θα παραδοθεί στη συνέχεια στους οργανισμούς του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει τη διανομή του.

Παράλληλα όμως σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων, ενώ επιβεβαιώνει ότι θα ήθελε «σε περίπτωση ανάγκης» να πάει ακόμα μακρύτερα σε σχέση με όσα προβλέπει η γερμανική νομοθεσία όσον αφορά αυτό το θέμα.

«Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, υπάρχει πάντα ένα περιθώριο πολιτικών και νόμιμων ελιγμών και εμείς, σε περίπτωση ανάγκης, θα το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε η καγκελάριος. Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει το εμπόριο όπλων με προορισμό εμπόλεμες ζώνες, όμως αυτή η επιλογή μπορεί να εξετασθεί στην περίπτωση που τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας της Γερμανίας τίθενται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μασούμ σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της Γαλλίας στο ιρακινό Κουρδιστάν θα «ενισχυθεί», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Ολάντ «διαβεβαίωσε» τον Φουάντ Μασούμ για «τη δέσμευση της Γαλλίας να εκπληρώσει το ρόλο της στις διεθνείς προσπάθειες με στόχο την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και να στηρίξει τις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε η προεδρία.

Στη Βρετανία ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι το Λονδίνο ανέστειλε «τις ρίψεις φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πολίτες που διέφυγαν των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή όπου έχουν καταφύγει.

«Θα επανεξετάσουμε τις ανάγκες προτού πραγματοποιήσουμε ρίψεις πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας δεδομένου ότι οι προμήθειες μοιάζουν να είναι επαρκείς στα βουνά Σιντζάρ. Διατηρούμε ωστόσο αυτή την επιλογή ανοικτή» είπε ο εκπρόσωπος του Κάμερον στο πλαίσιο μιας νέας σύσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Ντάουνινγκ Στριτ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook