Μια απίστευτη τραγωδία αποφεύχθηκε στο... παρά πέντε στη Βρετανία, όταν πιλότος της εταιρείας Flybe έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου που οδηγούσε επειδή το προσθετικό του χέρι ξεκόλλησε από τον συνδετήρα που το κρατούσε!

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου σε πτήση από το Μπέρμινχαμ στο Μπέλφαστ η οποία είχε 47 επιβάτες. Ο έμπειρος πιλότος διαπίστωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει το αεροσκάφος με το προσθετικό χέρι του, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να αναπηδήσει κατά την προσγείωση, όπως αναφέρεται σε μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διευθυντής πτήσεων και ασφάλειας της εταιρείας, Ίαν Μπάνστον, κάλυψε πάντως τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, τονίζοντας πως «Ο κυβερνήτης στον οποίο αναφέρεται η έκθεση είναι ένας από τους πιο έμπειρους, που χαίρει της εμπιστοσύνης της Flybe».

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο ίδιος, δεν κινδύνευσαν με κανέναν τρόπο οι επιβάτες ή το πλήρωμα του αεροπλάνου.

Η έκθεση αναφέρει πως ο 46χρονος πιλότος είχε ελέγξει πριν από την απογείωση το σύστημα που συγκρατούσε το προσθετικό χέρι. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο όπου επρόκειτο να προσγειωθεί και έχοντας απενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε πλέον να δίνει εντολές με το αριστερό χέρι γιατί είχε αποσυνδεθεί από το πιλοτήριο. Σκέφτηκε να ενημερώσει τον συγκυβερνήτη όμως επειδή δεν υπήρχε πολύς χρόνος για εξηγήσεις, αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση ήταν να χρησιμοποιήσει το γερό, δεξί χέρι του, να αφήσει δηλαδή τον μοχλό χειρισμού και να ξανασυνδέσει όσο γρηγορότερα μπορούσε το αριστερό χέρι. Αποτέλεσμα ήταν να αναπηδήσει το αεροπλάνο, που ήδη ήταν σε διαδικασία προσγείωσης, και να ξαναπέσει στο έδαφος.

Ο πιλότος υποσχέθηκε ότι θα είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον και ότι θα ενημερώνει τους συγκυβερνήτες του για την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το χειρισμό του αεροπλάνου.

newsbomb.gr