Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συνεκλήθη στο υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων στον Πειραιά για το θέμα του ακτοπλοικού αποκλεισμού της Γαύδου. Λύση μπορεί να μην δόθηκε άμεσα, αλλά αναγνωρίστηκε το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Συμφωνήθηκε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε το αργότερο μέχρι την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου να έχουν αποκατασταθεί τα ακτοπλοικά δρομολόγια που διεκόπησαν από τον Ιούλιο του 2010, όταν
ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας εξ αιτίας της οποίας τα υπάρχοντα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ δεν μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια από και προς την Γαύδο.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης \”θα γίνει μια συνάντηση στα Χανιά με τους συναρμόδιους τοπικούς παράγοντες για να καταλήξουμε σε μια πρόταση – εαν είναι δυνατόν ομόφωνη – την οποία θα υποβάλλουμε στο Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών για να δούμε πως θα προχωρήσουμε το θέμα\”.

Στο μεταξύ  ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ.Γιάννης Μπραουδάκης, που συμμετείχε στην σύσκεψη, γνωστοποίησε πως η ναυτιλιακή αυτή εταιρεία που εκτελεί εδώ και χρόνια τα συγκεκριμένα δρομολόγια εξετάζει – με πολλές πιθανότητες υλοποίησης – την δυνατότητα κάποιων μετασκευών στο ΕΓ/ΟΓ \”Σαμαριά\” προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Ευρωπαικής οδηγίας και να εκτελεί δρομολόγια από και προς την Γαύδο.

\”Υπάρχει μια προοπτική να φτιάξουμε το \”Σαμαριά\” και να το δρομολογήσουμε. Έχει ανοίξει ο δρόμος με κάποιο προηγούμενο που δημιουργήθηκε τώρα τελευταία. Το ερευνήσαμε και μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικρού κόστους μετασκευές για να συμμορφωθεί το σκάφος και να δρομολογηθεί το \”Σαμαριά\” με τις ίδιες προυποθέσεις που ήταν και πριν την 1η Ιουλίου του 2010. Δηλαδή να παίρνει 400 επιβάτες και τα οχήματα που έπαιρνε μέχρι τώρα\” δήλωσε ο κ.Μπραουδάκης.

Στην σύσκεψη υπο την προεδρία της υφυπουργού Θαλασσίων υποθέσεων κας Ελπίδας Τσουρή, εκτός των προαναφερομένων, συμμετείχαν και οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Λίτσα Κουρουπάκη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι δήμαρχοι Γαύδου και Σφακίων και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook