Μεγαλοϊδιοκτήτης μικρών και μεσαίων ακινήτων, εκ των οποίων πολλά είναι ημιτελή, οικοπέδων, αλλά και εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν πλέον τους υπέρογκους φόρους, ζητούν από την Εφορία να ανταλλάξουν τα ακίνητά τους προκειμένου να αποπληρώσουν κυρίως ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι που προκειμένου να απαλλαγούν από τις τεράστιες χρεώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ζητούν να τα δωρίσουν στο κράτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 20.000 ιδιοκτήτες μικρών κατεξοχήν διαμερισμάτων (και χωρίς ενοικιαστές), μικρών ημιτελών κτισμάτων, εκτάσεων οι περισσότερες εκ των οποίων δεν καλλιεργούνται και βρίσκονται στην επαρχία, έχουν ζητήσει από τις εφορίες σε όλη την Ελλάδα να τα παραχωρήσουν στο Δημόσιο προκειμένου ξεχρεώσουν τα ποσά που οφείλουν στο κράτος (συμψηφισμός), αλλά και γιατί αδυνατούν να πληρώσουν πλέον τους υψηλούς φόρους που συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο (ΕΝΦΙΑ, ετήσιο χαράτσι, φόρος εισοδήματος).

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα παραδείγματα είναι πολλά. Ετσι, λοιπόν:

Ιδιοκτήτης μικρού διαμερίσματος στην Κυψέλη με αντικειμενική αξία τις 25.000 ευρώ το οποίο είναι κενό οφείλει στην Εφορία 10.000 ευρώ. Ο πολίτης έχει ζητήσει να συμψηφιστούν τα χρέη του με το ακίνητο.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 4 στρεμμάτων σε βιομηχανική περιοχή αξίας 100.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να χτιστεί, πληρώνει φόρους κάθε χρόνο 5.000 ευρώ. Ο πολίτης έχει ζητήσει να το δωρίσει στο Δημόσιο.
Ιδιοκτήτρια μικρού μαγαζιού 15 τ.μ. σε στοά στην Πανεπιστήμιου, το οποίο είναι ξενοίκιαστο εδώ και δύο χρόνια, ζητάει να το δωρίσει στο Δημόσιο.

Η κατάσταση θα γίνει περισσότερο απελπιστική για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς για το 2014 θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το περσινό έτος, δεδομένου ότι θα φορολογηθούν μεταξύ άλλων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν, καθώς και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα. Το ζήτημα εντοπίζεται στα κενά και κυρίως στα ημιτελή κτίσματα καθώς δεν προσφέρουν κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη τους, ενώ με δεδομένη και την κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να τα πουλήσει.

Τα νούμερα των οφειλών των πολιτών όχι μόνο είναι ιλιγγιώδη, αλλά καλπάζουν με γεωμετρική πρόοδο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων στην Εφορία πλέον αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για κάθε μήνα που περνάει. Είκοσι χιλιάδες πολίτες και άλλες τόσες επιχειρήσεις ανά μήνα αδυνατούν να προσέλθουν στην Εφορία για να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους χωρίς η Πολιτεία να προσφέρει καμία βοήθεια.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κατά τους 7 μήνες του 2014 άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε λεπτό που περνάει οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο αυξάνονται κατά 23.000 ευρώ.

Οι λεγόμενες παλαιές οφειλές -δηλαδή αυτές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2013- ανήλθαν στα 61 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουλίου συνολικά είχαν αναρριχηθεί στα 69 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα που κάθε χρόνο υπερφορολογούνται (έκτακτη εισφορά, ετήσιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Οι μεγάλοι φόροι αντικατοπτρίζουν την πλήρη αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν καταλογιστεί μόνο 100 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα σε όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε όσους έβγαλαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2009-2012 στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ «μαύρα» χρήματα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 πολίτες και περίπου 500.000 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα, αλλά το κράτος να προχωράει στη δέσμευση των λογαριασμών τους για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Με δεδομένο ότι έχουν καταργηθεί οι φοροαπαλλαγές και ότι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ (μαζί με τις έκτακτες εισφορές και τις προκαταβολές του φόρου για τα εισοδήματα του 2014), οι φόροι που θα πληρωθούν φέτος θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Εχει υπολογιστεί ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με την προκαταβολή του φόρου για τα φετινά εισοδήματα θα πληρώσει περίπου το 55%-60% των χρημάτων που απέκτησε πέρυσι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook