Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, διαπιστώνει η Barclays έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Όπως σημειώνει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος, η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ σχεδόν σταμάτησε, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται.
Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν δίνουν σε αυτή τη φάση λεπτομέρειες ως προς τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, εντούτοις, η Barclays πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία έλαβε ώθηση στο τρίμηνο από την εσωτερική ζήτηση. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η τελευταία βελτίωση των συνθηκών στην αγορά απασχόλησης, σε συνδυασμό με την επίμονη (και αναγκαία) πτώση στις τιμές καταναλωτή, στήριξαν την ιδιωτική κατανάλωση.
Μετά από αυτά, η Barclays επιμένει στην εκτίμησή της ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μικρή ανάπτυξη φέτος, της τάξης του 0,5% και θα ανοίξει το βήμα της στο 2,4% το 2015.
Όμως, ο ίδιος οίκος δηλώνει απογοητευμένος από τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία παρέμεινε στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το δείκτη του πληθωρισμού, εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, λέει η Barclays. Ωστόσο, δεν περιμένει κάποια κίνηση του Mario Draghi το Σεπτέμβριο.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει και πάλι τις επίσημες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον επόμενο μήνα. Στη συνέχεια, ο Draghi θα εντείνει τις υποστηρικτικές για την οικονομία δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα, εάν αυτή η εξασθένηση της οικονομίας εξελιχθεί σε μια πιο παρατεταμένη αδυναμία ή σε απειλή για τις προσδοκίες του πληθωρισμού.
Παρόλα αυτά, βασικό σενάριο της Barclays είναι πως η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου δεν θα καταλήξει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ειδικά καθώς απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την πρώτη παροχή φθηνών δανείων στις τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO. Όπως πιστεύει η αγορά, ο Draghi θα περιμένει να δει πρώτα την επίδραση του προγράμματος αυτού, πριν να αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Barclays

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook