Η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, εκπλήσσουν θετικά με τις επιδόσεις των οικονομιών τους και γίνονται οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, σε μία περίοδο που οι χώρες του πυρήνα υπο-αποδίδουν, διαπιστώνει η Bank of America Merrill Lynch. Όμως, προειδοποιεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η ελληνική οικονομία εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μια θετική έκπληξη, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% ήταν σαφώς ηπιότερη του -0,5% που περίμεναν οι αναλυτές του αλλά και η υπόλοιπη αγορά. Ωστόσο, η BofA σπεύδει να επισημάνει ότι η καλύτερη των προβλέψεων επίδοση συνοδεύτηκε από μία αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, (από το -0,9% στο -1,1%), η οποία ουσιαστικά “ακυρώνει” τη θετική έκπληξη.
Παρότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοινώνει την τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ, εντούτοις η BofA εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο έδειξε ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι έδωσαν τέλος στην ύφεση. Μετά από αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι το επόμενο τρίμηνο θα δείξει θετική ανάπτυξη και σε ετήσια βάση.
“Αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρά περιθώρια για άλλες θετικές εκπλήξεις και τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν αυξημένους κινδύνους”, σημειώνει η έκθεση.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook