Αν χρεοκοπήσουμε θα φταίτε εσείς στην κυβέρνηση και κανένας άλλος, κύριοι! 

Μα κανένας, ούτε οι αγορές που έχουν τους δικούς τους νόμους, ούτε οι ανθέλληνες Ρεν, Γιούνκερ, Τρισέ και λοιποί, ούτε η αντιπολίτευση που δεν συναινεί, ούτε ο Καραμανλής που παράτησε το καράβι πριν σκάσει στα βράχια. 
Θα είναι όλο δικό σας κύριε Παπανδρέου, κύριε Παπακωνσταντίνου, κυρία Δαμανάκη! 

Δεν θα μπω σήμερα στα οικονομικά εγκλήματα, τα αναλύσαμε και προ ημερών, τα λέμε από τον Γενάρη του 2010. 
Θα μιλήσω για την καθημερινότητα και για το πού την οδηγούν οι πολιτικοί μας. 

Τι έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις τράπεζες; Οι πολίτες σήκωσαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στα όρια του πανικού! 

Γιατί; Μα επειδή μια μέρα νωρίτερα η Επίτροπος (άρα και γνώστης...) Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη – χαρακτηριστική φυσιογνωμία της “γενιάς του Πολυτεχνείου” που διέλυσε την χώρα – δήλωσε κατά λέξη τα εξής: “Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά”! 

To κλίμα είχε αρχίσει να καλλιεργείται με τη συνέντευξη Παπανδρέου στο ‘Έθνος της Κυριακής”, όπου ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σμάνει η μη καταβολή της 5ης δόσης από την Τρόικα απάντησε κατά λέξη: “η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία”! 

Λες και δεν το γνωρίζαμε, λες και έπρεπε ο πρωθυπουργός της χώρας να μας το επισημάνει, λες και ένας πολιτικός άνδρας αυτού του διαμετρήματος και αυτής της ευθύνης θα έπρεπε να αναφέρει και πάλι τη λέξη “χρεοκοπία”! 
Όπως εκείνες τις μαύρες μέρες, πριν οδηγηθούμε στο ΔΝΤ... 

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, από την Δευτέρα και την Τρίτη, όπως είχαμε αναρτήσει σχετικό ρεπορτάζ στο protothema.gr οι πολίτες είχαν αρχίσει να προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών, οι περισσότεροι ρωτώντας με αγωνία τι γίνεται και αρκετοί κάνοντας μικροαναλήψεις. 

Το κλίμα το συντήρησε ο υπουργός Οικονομικών με δικές του τοποθετήσεις και ήρθε και η Επίτροπος και έδεσε το γλυκό! 

Και αφού ο κοσμάκης χτες και προχτές έκανε μαζικές αναλήψεις, βγήκε το Σάββατο το πρωί ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δήλωσε σε εκπομπή του Mega ότι η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ είναι “παραπλανητική!”. 
Προσέξτε: ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας θεωρεί ότι η Επίτροπος, που ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επιλέξει και έχει στείλει στις Βρυξέλλες, μας παραπλανά! 

Και – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές – δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός. Ο Παπανδρέου ετοιμάζεται για την αυριανή επίσκεψή του στα Καλάβρυτα, ο Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει με την Τρόικα νέα χαράτσια - στις τραπεζικές συναλλαγές αυτήν την φορά – και η “Εδώ Πολυτεχνείο” Επίτροπος κάπου μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών βρίσκεται ξέγνοιαστη. 

Καλά, δεν φοβούνται τίποτε; Δεν φοβούνται ότι με όλα αυτά οι πολίτες μπορεί να συνεχίσουν τις αναλήψεις από Δευτέρα; Δεν καταλαβαίνουν ότι αν αδειάσουν οι τράπεζες μπορεί έτσι να έρθει η πτώχευση, από “ατύχημα”, όπως γράφει η καλή συνάδελφος Κλεοπάτρα Κοντονίκα στο άρθρο της; 

Αν υπήρχε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις παλαιές εξουσίες του Συντάγματος του ’75, θα είχε σήμερα κιόλας “στείλει” την κυβέρνηση και θα είχε προκηρύξει εκλογές για μείζονες εθνικούς λόγους! Τίποτε λιγότερο... 

Υ.Γ. 1. Δυο λόγια περί συναίνεσης. Γιατί ο Παπανδρέου δεν κάνει κυβέρνηση με Καρατζαφέρη και Ντόρα που συναινούν στο Μνημόνιο; Μα γιατί έτσι δεν θα έχει κερδίσει τίποτε από την Αριστερά και θα έχει ταυτόχρονα αφήσει ως μόνο πόλο αντίδρασης, εκτός Αριστεράς, τον Σαμαρά. Άρα και εδώ υπάρχει σκοπιμότητα που μπαίνει “πάνω από την Ελλάδα”, όπως είπε ο Καρατζαφέρης. 

Υ.Γ.2. Ο Σαμαράς τραβάει το σχοινί, λένε κάποιοι. Όπως το ΄93, θυμίζουν άλλοι. Το δέχομαι, μόνο που τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Γιατί τότε μπορεί μεν κάποιος Σιμπιλίδης να έριξε μια κυβέρνηση που είχε πάρει 47% στις εκλογές, αλλά υπήρχε διαδοχή (αν ήταν τέτοια ο γηρασμένος και ασθενής Ανδρέα, βεβαίως...) Τώρα, τι γίνεται, με φόντο την χρεοκοπία; Αλλά από την άλλη, μπορεί ο Σαμαράς και οι άλλοι αρχηγοί να συναινέσουν όταν σε ένα συμβούλιο αρχηγών είναι παρών ο Παπακωνσταντίνου; Δεν αντιλαμβάνεται ο Παπανδρέου αυτό ή μήπως, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, ο Παπακωνσταντίνου είναι ...must;