Το ετήσιο θερινό εργαστήριο αρχιτεκτονικής KAM workshops που πραγματοποιεται απο το 2002 στα Χανιά θα εχει φετινό θέμα MOCKUPS (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ ΧΩΡΩΝ): πραγματοποιείται όπως κάθε χρονο στο Μεγαλο Αρσεναλι των Χανίων από τις 17 μεχρι τις 23 Αυγούστου στο Ενετικο λιμανι.

Τα θερνά εργαστήρια αρχιτεκτονικής του ΚΑΜ πραγματοποιούνται φέτος για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά φέρνοντας σε επαφή τις πέντε διαφορετικές αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας και την σχολή της Κύπρου. Στα θερινά εργαστήρια συμμετέχουν αρχιτέκτονες, εικαστικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και φοιτητές που συνεργάζονται επί ζητημάτων αιχμής της αρχιτεκτονικής.

Το εργαστήριο in situ 2014: MOCKUPS ¬ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ ΧΩΡΩΝ, εστιάζει το ενδιαφέρον του στην δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να παράγει χώρους – μοντέλα που δεν οργανώνονται ως τελικά αποτελέσματα αλλά ως δοκιμαστικοί. Στους χώρους αυτούς για τις ανάγκες του εργαστηρίου εντάσσονται οι χώροι στούντιο ή ακόμη ειδικά σκηνοθετημένοι χώροι για φωτογραφήσεις ή για αναπαραστάσεις άλλου είδους Οι χώροι που παραπέμπουν συνειδητά στην εντύπωση κάποιας επόμενης πραγματικότητας από εκείνη στην οποία συμμετέχουν, τα mockups γίνονται για να παρουσιάζουν χωρικές συνθήκες ή κατασκευές που πρόκειται να γίνουν, και με κάποιο τρόπο δοκιμάζοουν την πραγματική συνθήκη. Συνειδητά δείχνουν ήδη κάτι τελικό αλλά με όχι ακόμη οριστικό τρόπο, οργανώνουν κατασκευές ή χώρους αναφοράς για καταστάσεις που ακόμη δεν υπάρχουν. Έχουν σκηνογραφική λογική αλλά επιδιώκουν μια τελική αναπαράσταση μιας ιδιότυπης τελικής εντύπωσης του πραγμαικού. Στην αρχιτεκτονική χρησιμεύουν για να παρουσιάσουν δοκιμαστικά κάποια κατασκευαστικά αποσπάσματα κτιρίων. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν τέτοιοι χώροι σαν σκηνοθεσίες επόμενων ενώ οι συμμετέχοντες θα παράγουν αναπαραστάσεις και μοντέλα τέτοιων χώρων.

Το εργαστήριο επικαλείται τους χώρους των mockups, για την ιδιαίτερη, ενδιάμεση σχέση τους με τους πραγματικούς και ιδιαίτερα επειδή στην μεταδικτυακή εποχή η αρχιτεκτονική όλο και περισσότερο βρίσκεται αναγκασμένη να διαχειρίζεται χώρους σε αυτή την ενδιάμεση συνθήκη.

Για την συγκεκριμένη έρευνα του εργαστηρίου δοκιμάζονται πρακτικές της σκηνογραφίας όπως αυτές των διοραμάτων ενώ εξετάζονται αποσπάσματα από τον Πλάτωνα και τον Αντόλφο Μπιου Κασάρες σε μια προσπάθεια να οργανωθούν κάποιες κατασκευές που αναφέρονται στην έννοια της προσομοίωσης.

Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και το Συνδικάτο Αρχιτεκτονικής. Το συνεπιμελούνται οι Αριστείδης Αντονάς (διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Σταύρος Βεργόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και Heike Schoppelius (καθηγήτρια στο ZKM της Καρλσρούης).

Είσοδος : Ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook