Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 19 Αυγούστου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Κρήτης,
Περιφέρεια Αττικής,
Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (νότια Εύβοια),
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα),
Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ανακοίνωση της Π.Ε. Ρεθύμνης

Σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ισχύει για την Τρίτη 19/08/2014, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης
Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την διάρκεια της ημέρας ευνοούν την πολύ γρήγορη διάδοση μιας πυρκαγιάς, εφόσον αυτή εκδηλωθεί
Στους πολίτες και εκδρομείς συνιστάται:
1. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενεργεία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ( άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, πέταγμα αναμμένων τσιγάρων κτλ) και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών.
2. Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο < 199> (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς την ώρα που αυτή έχει εκδηλωθεί μπορεί να εμποδίσει μια μεγάλη καταστροφή
3. Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.
Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλο το 24ωρο της παραπάνω ημέρας απαγορεύεται η κυκλοφορίας εκδρομέων και οχημάτων στις παρακάτω περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνου: περιαστικά δάση Ευληγιά και Προφ.Ηλία
Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.
Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

Καθώς η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, καλούμε όλους τους συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας ,αλλά και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook