Αναστάτωση προκλήθηκε στους Έλληνες παραγωγούς από την ανακοίνωση της Κομισιόν για αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών μετά το ρωσικό εμπάργκο καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα προϊόντα τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων μετά και το ρωσικό εμπάργκο, αφορούν στα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια. 

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας skai.gr, ότι οι παραγωγοί ροδάκινων​ και νεκταρινιών που πλήττονται από το εμπάργκο καλύπτονται με ξεχωριστό πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20 - 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρει ότι τα «τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσιόλος». 

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή».

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα», καταλήγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.