Μια γυναίκα της κοινότητας των Γεζίντι, που εκτοπίστηκε δύο φορές μέσα σε έναν μήνα λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έφερε στον κόσμο πεντάδυμα στην πόλη Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας.

Η 27χρονη Ταμάμ κατάγεται από τη Συρία, ενώ ο σύζυγός της είναι Ιρακινός. Η ίδια ανήκει στην κουρδόφωνη, θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι που έχει μπει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους.

Η νεαρή γυναίκα εκτοπίστηκε δύο φορές λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών: στα μέσα Ιουνίου εγκατέλειψε τη Μοσούλη, η οποία καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, και αναζήτησε καταφύγιο στη Σιντζάρ, τη μεγαλύτερη πόλη των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ. Όμως και η Σιντζάρ είχε την ίδια τύχη με τη Μοσούλη, στις 3 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, η ετοιμόγεννη γυναίκα πρόλαβε να φύγει από τη Σιντζάρ στα τέλη Ιουλίου.

Όπως ανακοοίνωσαν οι αρχές, η 27χρονη περπατούσε επί δύο ημέρες με την οικογένειά της μέχρι να φτάσει στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και μετά τη γέννηση των παιδιών της, επέστρεψε στην οικογένειά της που έχει εγκατασταθεί στο Ταλ Άλου, κοντά στο Καμισλί.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει, ωστόσο, «είναι δύσκολες» και η ίδια δεν έχει αρκετό γάλα για να θρέψει τα μωρά της, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υποδέχτηκαν περίπου 1.000 οικογένειες ιρακινών προσφύγων στα βορειοανατολικά της χώρας. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Νεβρόζ, στην επαρχία Χασάκα. Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ έστειλε αεροπορικώς ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δαμασκό στο Καμισλί, όπως τρόφιμα, 2.000 σκηνές και 5.000 στρώματα.

Σημειώνεται ότι το Καμισλί είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη της περιοχής και έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία εδώ και τρία χρόνια.