Δεκάδες κτηνοτρόφοι προχώρησαν σήμερα στον συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013.

Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο των Μουρνιών και στην συνέχεια μέσω των οδών Γογονή και Λ.Καραμανλή έφτασαν στον χώρο του ΜΑΙΧ όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αντιπροσωπεία τους, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ.Νίκου Καλογερή συναντήθηκαν με αρμοδιους και έθεσαν τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν - όχι μόνο γενικώτερα τον κλάδο - αλλά ειδικότερα τους κτηνοτρόφους των Χανίων.

   

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου στην οποία - μεταξύ άλλων - αναφέροντο και τα εξής:

"Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων. Στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις χαμηλές τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Προστίθενται όπως ενημερωνόμαστε από τους κτηνοτρόφους συναδέλφους μας, ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν βγει εκτός πληρωμής ή παίρνουν ψίχουλα από την εξισωτική αποζημίωση οποία πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για αδικαιολόγητους λόγους. 

Παρότι είχαμε ενημερώσει εγκαίρως τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι άδικες και αδικαιολόγητες οι αιτίες που κόβεται η επιδότηση, όπως τα στρεμματικά που για τόσα χρόνια δίνονταν κανονικά, οι επιδοτήσεις και φέτος κόπηκαν για λόγους εσωτερικού δανεισμού που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Ενώ ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που είναι πολύ πιο δυσμενής για τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και αγρότη από την προηγούμενη, που επιβάλλει φορολογία ανά στρέμμα ασχέτως αν έχει εισόδημα ή όχι. Αδυνατούμε να πληρώσουμε το στρεμματικό φόρο, όσο λίγος κι αν είναι, και οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική καταστροφή του μικρομεσαίου που είναι το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού μας. Απαιτούμε την κατάργηση του, καμία φορολογία στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς, να φορολογείται το υψηλό εισόδημα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία.   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα
• Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 
• Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση. 
• Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή. 
• ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. 
• Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
• Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.
• Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 
• Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο"