Λάτρης της γιόγκα από την παιδική του ηλικία, ο Iyengar άνοιξε τη σχολή του το 1973 στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, τελειοποιώντας μια τεχνική η οποία και πήρε αργότερα το όνομα του.

Ο Iyengar τόνισε την ελαστικότητα των μυών και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ενδυνάμωσης των μυών, που βασιζόταν σε μια διαδοχή σωματικών στάσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς από την παραδοσιακή hatha yoga.

Μετά από ένα ατύχημα που είχε ο ίδιος όπου και τραυματίστηκε στην λεκάνη, εισήγαγε στην πρακτική της yoga τη χρήση αξεσουάρ (σχοινιά, ζώνες) καθώς και τα λεγόμενα “τουβλάκια” για την πραγματοποίησή των πιο δύσκολων και απαιτητικών σωματικά στάσεων, δίνοντας μια νέα κατεύθυνση στην πρακτική της γιόγκα.

Συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη γιόγκα, μια πρακτική που έχει στην Ασία ιστορία 2.000 ετών, ο Iyengar προσήλκυσε προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Ο βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν τον είχε συναντήσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βομβάη πολύ πριν ο Iyengar γίνει διάσημος και τον είχε φέρει για να διδάξει στο Λονδίνο, την Ελβετία και το Παρίσι.

\”Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Iyengar για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα\”, έγραφαν το 2002 οι \”Νιού Γιόρκ Τάιμς\”. Ο Iyengar απεβίωσε σήμερα σε νοσοκομείο λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που επήλθε εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI.

Το τελευταίο μήνυμα του γκουρού ήταν “Ζήστε ευτυχισμένα, πεθάνετε μαγικά”.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είναι μέγας λάτρης της γιόγκα, εξέφρασε τη \”βαθιά θλίψη\” του για το θάνατο του Iyengar.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook