Την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί, με την ευκαιρία της επετείου των 150 ετών από την γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, εκδήλωση στις Μουρνιές Χανίων, που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Το Α΄ μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου όπου θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Το Β’ μέρος θα γίνει στον περίβολο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές. Θα ακολουθήσει αναγόρευση σε Εταίρους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» των:
- Ανδρέα Μανωλικάκη, Ηθοποιού, Σκηνοθέτη, Προέδρου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School στο Pace University της Νέας Υόρκης
- Χαράς – Ελένης Μητσοτάκη, Φιλολόγου, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η εκδήλωση θα κλείσει με την συναυλία «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο». Το έργο είναι καντάτα για χορωδία και ορχήστρα, σε ποίηση Κ. Παλαμά, Γ. Στρατήγη, Ι. Κωνσταντινίδη και Μ. Μαλακάση και μουσική του Γιάννη Μεντζελόπουλου και αποτελεί συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του Γιάννη Μεντζελόπουλου. Θα τραγουδήσει η Χορωδία Χανίων και η soprano Νίκη Χαζιράκη, λύρα θα παίζει ο Δημήτρης Βακάκης, πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη και αφηγήτρια κειμένων θα είναι η Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη, Δικηγόρος. Τη χορωδία διευθύνει ο Γιάννης Μεντζελόπουλος.