Πολίτες από 6 έως 96 χρονών, μαθητές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και φορέων συμμετείχαν στον «6ο Aρκάδειο Ιστορικό και Φυσιολατρικό Αγώνα Δρόμου και Πεζοπορίας» που συνδιοργανώθηκε, από τους πολιτιστικούς συλλόγους Ινίου-Μοναστηρακίου, Αφρατίου Πεδιάδος και την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Hρακλείου, με τη στήριξη των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου. 

Ο «Αρκάδειος αγώνας δρόμου» 10.000 μέτρων πραγματοποιήθηκε προχθές για πρώτη φορά ως Διαδημοτικός και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ σηματοδότησε στους συμμετέχοντες τα μηνύματα του «ευ αγωνίζεσθαι, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της ανάδειξης της ιστορίας της αρχαίας πόλης Αρκαδία.

Οι Πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Ινίου-Μοναστηρακίου Τίτος Κοκολάκης και Αφρατίου Πεδιάδος Γιάννης Κατζηλάκης δήλωσαν: «Αποφασίσαμε την συνδιοργάνωση του αγώνα δρόμου θέλοντας, μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού, να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της συνεργασίας, να αναδείξουμε την κοινή ιστορία του τόπου και να αποδώσουμε την ενιαία πολιτισμική ταυτότητα των αρχαίων αλλά και σύγχρονων κατοίκων της «Κρητικής Αρκαδίας». Η αθρόα συμμετοχή των κατοίκων και η έμπρακτη στήριξη του «Αρκάδειου Δρόμου» δίνουν κουράγιο για την συνέχεια και ενδυναμώνουν την πεποίθηση μας ότι θα γίνει θεσμός. Καλούμε όλους τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να συμμετέχουν στην επόμενη διοργάνωση»

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι πριν έξι χρόνια είχε εντάξει τον «Αρκάδειο δρόμο» στις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του συλλόγου με την επωνυμία «ΑΡΚΑΔΕΙΑ», ενώ φέτος για πρώτη φορά ο «Αρκάδειος δρόμος» διεξήχθη σε διαδημοτικό επίπεδο, με τον πολιτιστικό σύλλογο Αφρατίου. Η νέα κλασική διαδρομή ξεκίνησε από επιλεγμένο σημείο της πρώτης «πρωτεύουσας πόλης» της αρχαίας Αρκαδίας κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία στα βόρια του σημερνού χωριού Αφρατί, διανύοντας την πεζοπορική και αγωνιστική διαδρομή σε χωματόδρομο, διέσχισε το χωριό Κασάνοι, πέρασε δίπλα από τον γραφικό παραποτάμιο πυκνόφυτο δρόμο και κατέληξε στην ελληνιστική – μεταχριστιανική «πρωτεύουσα» της αρχαίας Πολιτείας στη θέση «Κεφάλα – Παναγία Κερά» Ινίου, καλύπτοντας μια απόσταση 10.000 μέτρων. 

Παράλληλα ο κάθε σύλλογος διοργάνωσε σε τοπικό επίπεδο μαθητικό αγώνα δρόμου μικρής απόστασης. Στην Κερά Ινίου έγινε η απονομή των Μεταλλίων / Επαίνων στους συμμετέχοντες και ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που παρασκεύασαν με πολύ φροντίδα οι νοικοκυρές των Συλλόγων. 

Ιστορική Αναδρομή Αρκάδειου Δρόμου

Ο «ΑΡΚΑΔΕΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ», αναβιώνει τον αθλητικό θεσμό του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» που διεξαγόταν από τα κλασικά προχριστιανικά χρόνια στην περιοχή. 
Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» - σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων ήταν μια οργανωμένη «συμπολιτεία», μια ενιαία διοικητική και πολιτική οντότητα στην οποία συμπτύχθηκαν όλες οι Αρκαδικές Κώμες (σύμφωνα με τους μελετητές ήταν 5 ή 6), με θεσμοθετημένα αποφασιστικά όργανα για τα σπουδαία ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, διοικητικής οργάνωσης, οικονομικής και θρησκευτικής φύσης, αγωγής και εκπαίδευσης των νέων, στρατιωτικά, κ.λπ.

Η «Πολιτεία των Αρκάδων» εκτεινόταν στις περιοχές των σημερινών χωριών από Έμπαρο μέχρι τα όρια της «Ρυτίας χώρας» (=σημ. Ροτάσι) κι από τα Ρουσοχώρια και ίσως βορειότερα (=όρια της Λυττίας χώρας) μέχρι το Λυβικό στα νότια, έχοντας επίνειο την «ΙΝΑΤΟ» (σημ. Τσούτσουρα). Ο πλούτος και η ακμή της πολιτείας που μέχρι τα κλασικά χρόνια είχε ως κέντρο της την «κώμη» πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Αφρατί, την έκανε σε όλα τα ιστορικά χρόνια διεκδικήσιμη σύμμαχο στις άλλες ισχυρές πολιτείες της Κρήτης.

Ακμαία και ισχυρή όμως και στα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και μεταχριστιανικά χρόνια όταν το κέντρο της Αρκαδικής πολιτείας είχε πια μεταφερθεί στην Κεφάλα του ΙΝΙΟΥ, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν στην περιφέρεια του Ινίου, όπου επίσης στα ανατολικά του λόφου «Κεφάλα» ανασκάφτηκε το 2001 ο επισκοπικός ναός της πρωτοβυζαντινής Αρκαδίας (6ος μ.χ. αιώνας) από τον Αρχαιολόγο – ανασκαφέα Δρ. Αντώνη Βασιλάκη.