Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στην εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε η Οργάνωση Μελών Μυλοποτάμου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μελιδόνι την Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και στους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Πρόεδρο του Α. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”ο Α. Ξανθός τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον και επίσημα μειοψηφία στον λαό και δεν έχει την παραμικρή κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόζει την ίδια καταστροφική μνημονιακή «συνταγή» που «παράγει» ανεργία, φτωχοποίηση και αναξιοπρέπεια. Η επιδιώκει να παραμείνει «γαντζωμένη» στην εξουσία παίζοντας απροκάλυπτα και ιδιοτελή παιγνίδια ετερόκλητων συσπειρώσεων για την «προεδρική πλειοψηφία» των 180 βουλευτών, με μοναδικό στόχο την παράταση της θητείας της σημερινής Βουλής και την χρονική μετάθεση του αναμενόμενου εκλογικού της καταποντισμού στις επερχόμενες εκλογές. 
Τελευταία της στηρίγματα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, το οικονομικό κατεστημένο της χώρας και χρεωκοπημένες πολιτικές φιγούρες της λαϊκιστικής ακροδεξιάς όπως ο Γ. Καρατζαφέρης. Το σχέδιο αυτό μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με την ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών, με ενθάρρυνση των συλλογικών αντιστάσεων και με ενωτικές πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των αιγιαλών, των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η δήθεν «έξοδος από το Μνημόνιο» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αποτελεί τεράστια πολιτική απάτη, αφού ούτε στο ελάχιστο δεν αμφισβητείται η λιτότητα, η υπερφορολόγηση των μισθωτών και των μικρομεσαίων, η περικοπή κοινωνικών παροχών, η συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτος και η ιδιωτικοποίηση όλων των συλλογικών αγαθών, η ενδοτικότητα στις απαιτήσεις της τρόικας, η υπονόμευση του Συντάγματος και η απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. 
Οι πρόσφατοι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του ΕΜΦΙΑ, των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και του ρωσικού εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, του πειράματος της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, της κτηνωδίας στη Γάζα, δείχνουν περίτρανα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση ούτε την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας και παραμένει «μοιραία και άβουλη αντάμα» στη γραμμή της υποταγής στο νεοφιλελευθερισμό, στην τραπεζοκρατία, στις χρηματαγορές και στη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Επίσης, ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν είναι αν κάποια στιγμή υπάρξει μια αναιμική ανάκαμψη με οριακή αύξηση του ΑΕΠ, αλλά τι είδους παραγωγική βάση, οικονομία, δημόσια διοίκηση, κοινωνικές υπηρεσίες και Κράτος Δικαίου θα έχουμε και ποιοι θα ωφεληθούν, πως θα κλείσουν οι «πληγές» της ανθρωπιστικής κρίσης, με ποιο τρόπο θα υπάρξει πραγματικός δημοκρατικός προγραμματισμός και σοβαρό σχέδιο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες, τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Οι υγιείς, δυναμικές και παραγωγικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας οφείλουν να διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας, να επιδιώξουν τη συστράτευση σε θέματα ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, όπως οι υποδομές υγείας, παιδείας, οδικού δικτύου, ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων και λυμάτων, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του Ρεθύμνου. Αυτές είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις κάθε συζήτησης για την ανάπτυξη του τόπου μας, οι οποίες όμως σήμερα είναι «ναρκοθετημένες» από τη «συνταγή» της λιτότητας, της διάλυσης του Δημόσιου Τομέα και της περικοπής των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Α. Ξανθός, εμείς πιστεύουμε ότι επείγει η έξοδος από το «φαύλο κύκλο» της εσωτερικής υποτίμησης, της λεηλασίας των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων σ’ αυτή τη χώρα, από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία, από την κατάρρευση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και τη συνακόλουθη υπονόμευση της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η ανακούφιση της κοινωνίας, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, η ανάκτηση δημόσιων αγαθών που εκχωρήθηκαν στην αγορά και η ανακατανομή βαρών υπέρ του κόσμου της εργασίας, του αγροτικού κόσμου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Και όλα αυτά, στην προοπτική μιας νέας πορείας, με άλλα αξιακά, παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, με διαφορετική κουλτούρα πολιτικής εκπροσώπησης και συλλογικής διεκδίκησης και όχι φυσικά στα πλαίσια μιας επιστροφής στο φαύλο πολιτικό παρελθόν και στο χρεωκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο, που κατέρρευσαν παταγωδώς μέσα στην κρίση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook