Έντονες και συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου και o Δημοτικός του Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού στο Φόδελε με την συμμετοχή του- κλασικού πλέον- Χαράλαμπου Γαργανουράκη, του συγκροτήματός του και Χορευτικής Ομάδας του Ομίλου Παιδείας & Πολιτισμού \”ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ\” (www.Aetogiannis.gr). Ουσιαστικές ομιλίες, εναλλάσσονταν με μουσική, χορό, ποιοτικά παραδοσιακά τραγούδια, λαϊκά παραδοσιακά έθιμα – δρώμενα και έδιναν στην βραδιά ένα αδιάκοπο παλμό και ένα τόνο ποιότητας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 
Η Εκδήλωση εντασσόταν στο διεθνούς εμβέλειας Φεστιβάλ “EL GRECO 2014” (με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία κ.α) το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Φόδελε, ενώ παράλληλα διεξήχθη το Διεθνές Συμπόσιο και η Διεθνής Έκθεση Γλυπτικής & Ζωγραφικής στο Μουσείο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ. Οι εκδηλώσεις για το Έτος EL GRECO τελούσαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της UNESCO.
Το Νομό Χανίων στο Φεστιβάλ, εκπροσώπησε ο Λαογραφικός Όμιλος Σφακίων, το Νομό Ρεθύμνου το Χορευτικό Ανωγείων, το Νομό Λασιθίου το Χορευτικό Παλαικάστρου Σητείας και το Νομό Ηρακλείου ο Όμιλος \”Αετογιάννης\”. Η παράσταση του Ομίλου δόθηκε στην πλατεία του Φόδελε έπειτα από την ομιλία της Ειρήνης Βασιλάκη με θέμα \” Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ως απόδημος Κρητικός\”.
Το χορευτικό του Ομίλου συνόδευσε μουσικά η ορχήστρα του σπουδαίου Καλλιτέχνη Χαράλαμπου Γαργανουράκη ο οποίος πριν την εμφάνιση του Αετογιάννη έδωσε συναυλία και μετά την χορευτική παράσταση \”έστησε\” ένα απόλυτα παραδοσιακό και αυθόρμητο κρητικό γλέντι όπως εκείνος γνωρίζει ποιοτικά να κάνει. Ο Δήμος Μαλεβιζίου δια του Προέδρου του Δ.Ο.Π.Α.Μ κ. Γιώργου Αεράκη τίμησε με πλακέτα τον ιδρυτή του Ομίλου κ. Γιάννη Παναγιωτάκη ο οποίος έπειτα από πρόσκληση των διοργανωτών ανέλυσε διεξοδικά όλο το ιστορικό, κοινωνικό και λαογραφικό πλαίσιο των χορών που παρουσιάστηκαν και τόνισε πολλούς άγραφους και σχεδόν ξεχασμένους κανόνες της παράδοσης μας, στο κρητικό χοροστάσι. 
Ο Δήμος Μαλεβιζίου στο πρόσωπο του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη τίμησε τους απόδημους Κρήτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους εκπροσώπους των αποδήμων Κρητών και η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου τον οποίο εξέδωσε το Π.Σ.Κ με θέμα τα τραγούδια και τα έθιμα του παραδοσιακού κρητικού γάμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook