Διαβάστε τις παρακάτω δηλώσεις των Λοβέρδου, Δερμεντζόπουλου και Κυριαζή σχετικά με κενά και προσλήψεις και πείτε μου να ξέρω κι εγώ ο φτωχός τι ισχύει. 
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus» της Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Ζητήσαμε 22.500 αναπληρωτές και εξασφαλίσαμε 19.500. Τα 3.000 κενά που απομένουν θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις»
Ο Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ \”Πρώτη Γραμμή\” προσδιόρισε τα κενά σε 22.000, αλλά είπε ότι σαφή εικόνα θα έχουν μετά την ολοκλήρωση των αποσπάσεων. Τα 12.000 από αυτά τα κενά , είπε, πως είναι \”πάγια\” και οφείλονται στην αδιοριστία των τελευταίων ετών αλλά πως υπήρχαν ήδη κι άλλα κενά.Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία , δήλωσε, ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των κενών με συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ στην πρωινή εκπομπή ΕΞΙ ΔΕΚΑ, στις 20/8/14, δήλωσε : « Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6500 συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Πράγματι έχουμε μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό 2000 για αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους και τους υπόλοιπους προσπαθούμε να τους βρούμε μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια , και ενδεχομένως θα προσλάβουμε και άλλους 3000 αναπληρωτές». 
Συμπεράσματα:
Οι διαφορές της τάξης των 5.500 εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια και των 4.500 κενών, που προκύπτουν από τις δημόσιες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων του ίδιου Υπουργείου, είναι επιεικώς απαράδεκτες. 
Και ο πλέον αδαής εκπαιδευτικός, με την «επίσημη» παραδοχή του Υπουργείου ότι τα κενά είναι 22.500, γνωρίζει ότι τα πραγματικά κενά τη φετινή σχολική χρονιά δεν θα είναι 22.500. Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο με την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχουν μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους εγκυμοσύνης που είναι αναπόφευκτες. Τα κενά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί και θα φανούν με την έναρξη των μαθημάτων. Άρα και 19.500 αναπληρωτές να διορίσουν ( όσες είναι οι πιστώσεις που ισχυρίζεται το υπουργείο ότι εξασφάλισε ) τα κενά όχι μόνο δε θα καλυφθούν, αλλά θα είναι πολύ περισσότερα από τα 3.000 που ισχυρίζονται στο Υπουργείο και έτσι θα οδηγηθούμε σε άλλη μια σχολική χρονιά με τεράστια προβλήματα κενών καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Τα κενά στα σχολεία μας, ένα διαχρονικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά επιδεινωθεί, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο κακής διαχείρισης και ατυχών επιλογών. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, απαιτούνται μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Η πολιτική δραστικών περικοπών από τον κρατικό προϋπολογισμό των δαπανών για τομείς όπως η Παιδεία , στο όνομα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και των χρεών, έχει οδηγήσει σε αυτή τη δραματική κατάσταση τα σχολεία μας με τα αποτελέσματα να είναι οδυνηρά κυρίως για την μόρφωση των παιδιών.

Δημήτρης Αποστολάκης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook