Προβληματισμός επικρατεί στην πολιτική ηγεσία και τους παραγωγούς για το πως θα διατεθούν τα 10 εκατ. κιλά ροδάκινα που έμειναν στα ψυγεία και στα δέντρα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει τις ποσότητες αυτές σε πολυτέκνους, απόρους, ασθενείς σε νοσοκομεία και κρατουμένους σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ένα εγχείρημα το οποίο ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο καθώς υπάρχει πίεση χρόνου.

Αν δεν καταστεί εφικτό να δοθούν τα ροδάκινα τις επόμενες δέκα ημέρες, τότε μεγάλο μέρος τους θα σαπίσει και θα καταλήξουν υποχρεωτικά στις χωματερές.
Πως θα διατεθούν τα ροδάκινα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, συζητήθηκε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποια θα είναι η μέγιστη ποσότητα ανά δικαιούχο, ποιοι φορείς διανομής θα εμπλακούν και πότε θα αρχίσουν οι πρώτες αποστολές φρούτων.

Κάθε δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει δωρεάν έως ένα κιλό ροδάκινα την ημέρα, ενώ οι εν δυνάμει δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000, όσους δηλαδή αφορά και το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων που υλοποιείται κάθε χρόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωφελημένοι θα είναι πολύτεκνοι μέλη της ανώτατης συνομοσπονδίας Ελλάδας (180.000 οικογένειες), άποροι εγγεγραμμένοι στους δήμους (5.500 οικογένειες), άποροι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής (10.000), ασθενείς στα νοσοκομεία και κρατούμενοι στις φυλακές.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, οι περιφέρειες, η Αρχιεπισκοπή, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, οι οποίοι και θα υπογράψουν συμβάσεις με συνολικά 13 οργανώσεις Παραγωγών πανελλαδικά.

Ήδη σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας , τους προτρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η πρώτη παραγγελία

Η πρώτη παραγγελία ήρθε που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης​, προήλθε από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και αφορά 22 τόνους ροδάκινα, ενώ άλλους 5 τόνους εξετάζει να παραλάβει από τη Δευτέρα ο Δήμος Αθηναίων για τους εγγεγραμμένους στο αρχείο του απόρους.

Η γρήγορη απορρόφηση της ποσότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως επισήμαναν πολλοί εκπρόσωποι φορέων κατά τη χθεσινή σύσκεψη. Πρώτα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και των φορέων που θα αναλάβουν τη διανομή, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, οι φορείς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής όπως δήμοι, Αρχιεπισκοπή, νοσοκομεία δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ποσότητες ροδάκινων που προορίζονται για δωρεάν διανομή να βρεθούν στις λαϊκές, η κάθε οργάνωση παραγωγών θα παραδίδει μόνο στους συμβεβλημένους φορείς και στους χώρους που έχουν προσυμφωνηθεί.

Η αποστολή θα γίνεται με φορτηγά ψυγεία των οργανώσεων παραγωγών (με τα κονδύλια αποζημίωσης για την απόσυρση), τα οποία θα μεταφέρουν τις ποσότητες σε χώρους ψυγείων και διανομής που θα ορίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook