Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθετείται χρονικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 ελληνικά οικόπεδα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, για χρονικό διάστημα έξι μηνών θα καταθέσουν οι εταιρείες ή τα σχήματα τις προσφορές. 

Στη συνέχεια, σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα γίνει η αξιολόγηση από την αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μετά, σε διάστημα τριών μηνών, θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων που θα έχουν 8ετη διάρκεια και η εταιρεία θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες έρευνες. Η απόδειξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου οικοπέδου σημαίνει σύμβαση εκμετάλλευσης για 25 έτη.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι η Σοφία Σταματάκη, θα ενισχυθεί και θα στελεχωθεί με πέντε αποσπάσεις (για τις οποίες θα χρειαστούν κοινές υπουργικές αποφάσεις) και είκοσι νέα στελέχη επιστημονικού προσωπικού. 

Μετά τις αξιολογήσεις η διαδικασία θα πάει στο τελικό στάδιο που είναι η υπογραφή των συμβάσεων. Σημειώνεται ότι φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί νέα road shows, όπως αυτό που έγινε με επιτυχία στο Λονδίνο, σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Κύπρο).

newmoney.gr