Το «αγκάθι» της παράνομης κατασκευής των αντλιοστασίων στον αιγιαλό του Αδελιανού Κάμπου κληρονόμησε από τον πρώην δήμο Αρκαδίου η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, που καλείται να βρει τη χρυσή τομή στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, παρέχοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος τις δεσμεύσεις ότι το έργο θα συνεχιστεί με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Πρόκειται για τμήμα του έργου αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου, που έχει σταματήσει με εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά την καταγγελία του συλλόγου «Αρχέλων» ότι αντλιοστάσια κατασκευάζονται στον αιγιαλό του δήμου Αρκαδίου, που είναι περιοχή “Natura”. Το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από ενάμισι χρόνο η «Κρητική Επιθεώρηση» και σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας την παύση των εργασιών, δεδομένου ότι αποδείχθηκε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών έργων, που είχε εγκριθεί από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης το 2005 δεν ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχή “Natura”.  Είναι, δε, απαραίτητο να επισημανθεί ότι σε περιοχές “Natura” η έγκριση των ΜΠΕ γίνεται από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου και όχι από την Περιφέρεια Κρήτης, διαδικασία που στην προκειμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε.

Οι εργασίες κατασκευής των επίμαχων αντλιοστασίων σταμάτησαν και έτσι εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός έργου που θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο για μία περιοχή που ταλανίζεται επί χρόνια από την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Το ζήτημα απασχολεί εντονότατα τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ήδη πριν από λίγες ημέρες ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Ματθαίος Τσιμπισκάκης που έχει «χρεωθεί» την υπόθεση επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και συναντήθηκε με τον προϊστάμενο, κ. Επαμεινώνδα Τολέρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται πως η πιθανότητα να δοθεί «πράσινο φως» από την αρμόδια διεύθυνση για τη συνέχιση της κατασκευής των αντλιοστασίων επί του αιγιαλού είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παρότι όταν προέκυψε το πρόβλημα υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι η μόνη «παρέκκλιση» ήταν ότι δεν είχε αναφερθεί ότι πρόκειται για περιοχή “Natura” και πως δεν αποκλείεται το υπουργείο να προχωρήσει σε αδειοδότηση.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο σύσκεψη, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε το εν λόγω πρόβλημα. Σε αυτήν συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος, κ. Τσιμπισκάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Στ. Παπαδάκης – Πιατάς και στελέχη της επιχείρησης, καθώς και στελέχη της ΤΥΔΚ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι στην περιοχή δεν είναι πλήρως καθορισμένη η αιγιαλίτιδα ζώνη, ένα ακόμα μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, που πρέπει να ξεπεράσουν τώρα οι αρμόδιοι!

Όπως σημείωσε στην Κ.Ε. ο κ. Τσιμπισκάκης, στόχος πλέον είναι να εντοπιστεί πλήρως το πρόβλημα, να γίνει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της κατάστασης και να προχωρήσει ο δήμος και η ΤΥΔΚ στις απαραίτητες διαδικασίες. Σε πρώτη φάση πρέπει να καθοριστεί επακριβώς η γραμμή του αιγιαλού, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα αντλιοστάσια είναι εντός ή εκτός αυτής.

Ακολούθως, πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο. Δεν αποκλείεται, δε, με την αναμόρφωση της μελέτης να κριθεί απαραίτητη η χωροθέτηση των επίμαχων αντλιοστασίων σε άλλο σημείο, εκτός αιγιαλού.

«Το μέλημα μας είναι το έργο να συνεχιστεί για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Φυσικά, όλα πρέπει να γίνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της περιοχής, που έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων», σημείωσε στην Κ.Ε. ο κ. Τσιμπισκάκης.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook