Η απόφαση της Ρωσίας να περάσει το ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου και τη συνοδεία των διεθνών παρατηρητών καταδικάστηκε ως παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε» είπε ο Πούτιν στην Μέρκελ. Συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, στις 22:00 ώρα Ελλάδας με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων. Έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Καλούμε τη Ρωσία να αναιρέσει την απόφασή της» είπε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάντ, εκπρόσωπος της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.
«Πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να αποσύρει άμεσα όλα τα οχήματα και το προσωπικό της από το ουκρανικό έδαφος. Εάν δεν το πράξει, αυτό θα σημαίνει περισσότερο κόστος και απομόνωση».
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τη Ρωσία για την αποστολή του «αποκαλούμενου ανθρωπιστικού κονβόι» χωρίς την έγκριση του Κιέβου και την συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Σε ανακοίνωσή του, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας μπορεί να κλιμακώσει την κρίση στην περιοχή, μια κρίση «που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνέχισε να υποδαυλίζει».
«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη», αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» συνέχισε ο γενικός γραμματέας.
Η απόφαση της Μόσχας, αναφέρει η ανακοίνωση, εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές». 
Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στην ανατολική Ουκρανία» όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να στείλει το ανθρωπιστικό κονβόι, επειδή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το Κίεβο να ανάψει το «πράσινο φως».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν πιθανά βήματα για να επιτευχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν από τη Ρωσία και τη Γερμανία, προκειμένου να συμβάλλουν στο γρήγορο τέλος των μαχών και την εγκαθίδρυση ενός εσωτερικού διαλόγου στην Ουκρανία».
Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, είπε την Παρασκευή ότι η δράση της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στη στήριξη της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ο Γιάτσενιουκ είπε: «Στόχος δεν είναι μόνο το Ντονέτσκ ή το Λουχάνσκ. Στόχος είναι η Ουκρανία».
Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι το Κίεβο αποφάσισε να υπογράψει πολιτικές συμφωνίες και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, οι οποίες θα επικυρωθούν τον Σεπτέμβριο.
«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Έχουμε λάβει την απόφασή μας. Είμαστε τμήμα της Ευρώπης. Εκεί πηγαίνουμε» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook