Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση κόσμου στην φετινή 26η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου που διοργανώθηκε 15,16 & 17 Αυγούστου στο Γαράζο Μυλοποτάμου από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων από τις δημιουργικές δυνάμεις του Γαράζου, που απέσπασαν θερμό χειροκρότημα και επιβραβεύτηκαν με την παρουσία του κοινού, που υπολογίζεται, ότι το τριήμερο ξεπέρασε τα 2.000 άτομα.
Η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Γαράζου παρουσίασε την κωμωδία των Σακελάριου – Γιαννακόπουλου «Ένα Βότσαλο στην Λίμνη» σε σκηνοθεσία Γιώργη Πολίτη καταγράφοντας μία ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό της.
Η ομάδα γαστρονομίας του συλλόγου παρουσίασε γλυκές γεύσεις και αλμυρές προτάσεις με βάση το κίτρο ενώ παρασκεύασε δύο νέα κοκτέιλ που εντυπωσίασαν για την πρωτοτυπία στην επιλογή των παραδοσιακών υλικών.
Παράλληλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού φιλοξενήθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσαπάκη με θέμα «Η λαογραφία της Κρήτης» την οποία ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την θεατρική δουλειά «Η Κλεψά» και την έκθεση φωτογραφίας των Μ. Νικηφοράκη και Γ. Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» στις οποίες πρωταγωνίστησαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας Γαράζου.
Κοσμοσυρροή καταγράφηκε και στην έκθεση δημιουργών καλλιτεχνών και παραγωγών τοπικών προϊόντων, στην οποία η Κατερίνα Λιναρδάκη από το Γαράζο παρουσίασε σαπούνια και καλλυντικά με βάση το κίτρο και το ελαιόλαδο, η Ασπασία Γιαρμενίτη – Γιακουμάκη από το Ηράκλειο παρουσίασε παραδοσιακά ζυμαρικά από χαρουπάλευρο και άλλα Κρητικά Προϊόντα, η Δήμητρα Μανουσογιωργάκη από το Ρέθυμνο παρουσίασε χειροποίητα κοσμήματα, η Στέλλα Κωσταντακάκη από τα Ανώγεια χειροποίητες δερμάτινες κατασκευές και η Βαρβάρα Ρουσσάκη από τον Άγιο Μάμα διακοσμητικά με την τεχνική ντεκουπάζ.
Η φετινή γιορτή κίτρου έκλεισε με συναυλία έντεχνης μουσικής από τον ανερχόμενο Χανιώτη καλλιτέχνη Μάνο Μαλαξιανάκη και τους συνεργάτες του.

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Η φετινή Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου αποτέλεσε τριήμερο «ειρηνικής διαμαρτυρίας» με αίτημα την διάσωση της κιτροκαλιέργειας, η οποία έχει διαλύσει και τείνει να εξαφανιστεί από την Κρήτη.
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίος και θα αποσταλεί στους θεσμικούς φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης με αίτημα την λήψη σειράς από μέτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, την αξιοποίηση των προϊόντων του κίτρου και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Το κείμενο που ήδη έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, όλοι όσοι συμμετείχαμε στην διοργάνωση της 26ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου και όσοι παρευρεθήκαμε στις εκδηλώσεις, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάλειψη και την διάλυση της καλλιέργειας της κιτριάς και την παύση κάθε διαδικασίας αξιοποίησης και εξαγωγής των προϊόντων του κίτρου.
Επειδή :
• στην περιοχή του Γαράζου και γενικότερα στα χωριά της κοιλάδας του Μυλοποτάμου αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, άκμαζε τα προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια της κιτριάς,
• η παραγωγή κίτρων αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πηγές οικονομικής ευμάρειας της περιοχής,
• το κίτρο παραμένει ένα από τα προϊόντα με 100% ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας,
Ζητούμε να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για την διάσωση και ανάπτυξη της καλλιέργειας της κιτριάς και της παραγωγής κίτρων με στόχο: 
• την ίδρυση και λειτουργία στο Γαράζο Επιστημονικού Ινστιτούτου για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας την εξέλιξη της,
• την παραγωγή με σύγχρονες μεθόδους, κυρίως με βιολογικές καλλιέργειες και συνέπεια ως προς το ζητούμενο, δηλαδή το ποιοτικό αποτέλεσμα,
• την μεταποίηση και την εμπορία με δημιουργία νέας σύγχρονης μονάδας στο Γαράζο
• την τουριστική αξιοποίηση μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
• την πολιτιστική αξιοποίηση μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος με στήριξη της Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου και την δημιουργία Θεματικού Μουσείου στο Γαράζο.
Απευθυνόμαστε στα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάθε αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Πολιτείας και των θεσμών της Αυτοδιοίκησης και ζητούμε να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία διάσωσης της καλλιέργειας της κιτριάς και της αξιοποίησης των προϊόντων του κίτρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook