Στο ρωσικό έδαφος επέστρεψαν, σύμφωνα με το Reuters, τα πρώτα φορτηγά από το κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και που την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του Κιέβου.
Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εισβολή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων. «Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters, ήδη πέντε από τα 220 φορτηγά του κονβόι πέρασαν τα σύνορα και βρίσκονται πλέον σε ρωσικό έδαφος.
Το Σάββατο αναμένεται στην Ουκρανία η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Freie Presse ότι βασικός στόχος της επίσκεψής είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.
«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία».
Αναλυτές σημειώνουν πως η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ\’ όλα μια χειρονομία στήριξης στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. 
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας, που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση» επανέλαβε στη συνέντευξή της.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook