Ο αρχηγός της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου, δηλώνει σε βίντεο, το οποίο έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, πως δημιουργεί ένα «ισλαμικό χαλιφάτο» στην Γκουόζα, μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία.

«Ευχαριστώ τον Αλλάχ που έδωσε στους αδελφούς μας τη νίκη στην Γκουόζα», η οποία αποτελεί πλέον «μέρος του ισλαμικού χαλιφάτου», δηλώνει ο Σεκάου σ΄ ένα βίντεο διάρκειας 52 λεπτών. 

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη. Ήρθαμε για να μείνουμε», υποστηρίζει ο Σεκιάου, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκράτης σε παγκόσμια κλίμακα» από τις ΗΠΑ που τον έχουν επικηρύξει για 7 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA), η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε τον Αύγουστο την Γκουόζα, η οποία βρίσκεται στην Πολιτεία Μπόρνο. 

Από τον Απρίλιο, η Μπόκο Χαράμ έχει καταλάβει πολλές τοποθεσίες και ελέγχει ζώνες ολόκληρες στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, απ΄ όπου ο στρατός έχει εξαφανισθεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, υπευθύνων της ασφάλειας και εμπειρογνωμόνων.