Ελεύθερος αφέθηκε αμερικανός δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από το 2012 στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι την Κυριακή. 

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάθε «διπλωματικό ή στρατιωτικό μέσο και κάθε πληροφορία» που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη Συρία.

Την Κυριακή ελεύθερος αφέθηκε από τους απαγωγείς του ο αμερικανός δημοσιογράφος Πήτερ Τέο Κέρτις, που είχε απαχθεί πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις, ο Κέρτις είναι ασφαλής και εκτός Συρίας. 

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο Κέρτις ήταν όμηρος του Μετώπου Αλ Νούσρα, ομάδας ενόπλων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και μάχονται κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις συνθήκες απελευθέρωσης του Κέρτις.

Η δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Al Jazeera για την απελευθέρωση του Κέρτις. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Κέρτις απελευθερώθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και παραδόθηκε σε εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Η είδηση για την απελευθέρωση του Κέρτις ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα μετά την τραγική κατάληξη που είχε ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, που επίσης είχε απαχθεί στη Συρία το 2012. Ο Φόλεϊ αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστή -πιθανότατα Βρετανό που έχει στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι βρετανικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό, επιχειρώντας να ταυτοποιήσουν τον εκτελεστή του Φόλεϊ, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα αργήσει, σύμφωνα με τον βρετανό πρέσβη στις ΗΠΑ.

in.gr