Από την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου οι Δημοτικές Αρχές που αναδείχθηκαν στις εκλογές του Μαΐου και γενικότερα τα νέα Δημοτικά Συμβούλια αναλαμβάνουν καθήκοντα για τα επόμενα πέντε χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2009.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι την επόμενη Κυριακή, πρέπει να δώσουν όρκο µε τον οποίο δεσμεύονται να διοικήσουν το ∆ήµο σύµφωνα µε το Σύνταγµα και τους νόµους
• ο ∆ήµαρχος 
• οι τακτικοί δηµοτικοί σύµβουλοι 
• οι τακτικοί σύµβουλοι των συµβουλίων των δηµοτικών και τοπικών κοινοτήτων 
• οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, 
όπως αυτοί αναφέρονται στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής του Πολυµελούς Πρωτοδικείου.
Οι ορκομωσίες που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιους Δήμους της Κρήτης, θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.
Στην Π.Ε. Χανίων, οι ορκομωσίες ξεκινούν σήμερα στην 1:00 μμ στον Δήμο Κισάμου και στις 7:30 μμ στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου.
Ακολουθούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου ορκομωσίες στους Δήμους Σφακίων στις 11 πμ και Αποκορώνου στις 11:30 πμ.
Την Παρασκευή 29/8 στις 7 μμ γίνεται η ορκομωσία στον Δήμο Χανίων.
Τέλος το Σάββατο 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ορκομωσίες στον Δήμο Πλατανιά (στις 7 μμ) και στον Δήμο Γαύδου (απόγευμα, χωρίς να έχει καθοριστεί η ακριβής ώρα).

Στις τελετές – εκτός του ότι από τις εκλογές προέκυψαν μεγάλες αλλαγές στις Δημοτικές αρχές και στις συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων – ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις ή πληροφορίες για τις θέσεις των Αντιδημάρχων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, στους Δήμους των Χανίων ο ανώτερος αριθμός Αντιδημάρχων είναι:
Δήμος Χανίων 9 
Δήμος Αποκορώνου 5
Δήμος Πλατανιά 5
Δήμος Καντάνου – Σελίνου 4
Δήμος Κισάμου 4
Δήμος Σφακίων 2
Δήμος Γαύδου 1
Να σημειωθεί πως, την πρώτη Κυριακή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου πρέπει να πραγματοποιηθούν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή του Προέδρου (από πλειοψηφία) του Αντιπροέδρου (από μείζονα αντιπολίτευση) και του Γραμματέα (ελάσσονα αντιπολίτευση).

Ο όρκος που δίνουν οι αιρετοί 

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Όσοι αιρετοί επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή αν κάποιος αιρετός πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που επιβάλλει ίδιο τύπο όρκου, τότε, εφόσον το επιθυμεί ο όρκος δίδεται κατά τον τύπο αυτό (πχ ενώπιον του κορανίου).
Επίσης, εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, με τον εξής τρόπο:
«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»
Εάν κάποιος από τους εκλεγέντες δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία, κατά την οριζόμενη ημερομηνία, επικαλούμενος λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο Δήμαρχος οφείλει να τον καλέσει να ορκισθεί μέσα σε πέντε ημέρες αφότου του γνωστοποιηθεί η άρση των λόγων αυτών.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook