Μετά το ράλι ανακούφισης που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την μελλοντική του πορεία. Οι παράγοντες που το οδήγησαν στην ανάκαμψη του από τα χαμηλά των 500 μονάδων το καλοκαίρι του 2012 φαίνεται πως είναι πλέον προεξοφλημένοι στα παρόντα επίπεδα τιμών, και η αγορά αναζητά νέους καταλύτες.

Παράλληλα έχουν προστεθεί στην εξίσωση της αγοράς νέες σημαντικές αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν αφενός με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου ενόψει προεδρικής εκλογής και αφετέρου με τα επερχόμενα stress tests των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου δημοκρατίας θα ξεκινήσει το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2015 εφόσον δεν εξασφαλισθεί η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν είναι τόσο προφανής ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετεκλογικά και έτσι το φάντασμα της ακυβερνησίας είναι λογικό να τρομάζει τους επενδυτές.

Πολύ συζήτηση γίνεται επίσης για το ύψος του τελικού λογαριασμού για τις τράπεζες που θα προέλθει από τα επερχόμενα stress test. Ενώ αρχικά υπήρχαν διαρροές που ανέβαζαν τον πήχη σε δυσθεώρητα επίπεδα, σταδιακά δείχνει να επικρατούν τα ηπιότερα σενάρια και ο λογαριασμός θα είναι μάλλον σε απόλυτα ελεγχόμενα επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί διασφάλιση για το μέλλον, την στιγμή που τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι τελευταίες εκθέσεις πάντως των ξένων οίκων είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ξένοι, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν την διάθεση να υποστηρίξουν τις θέσεις τους στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και της οικονομίας γενικότερα θα παίξει η εξέλιξη της διαδικασίας οριστικής ρύθμισης του χρέους. Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., και ανακοινώσεις θα έχουμε μέσα στο Φθινόπωρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα στις όποιες αποφάσεις θα έχει η 5η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος σύγκλισης από την τρόικα, η οποία θα λάβει χώρα το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Της αξιολόγησης αυτής θα προηγηθεί η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, 3-5 Σεπτεμβρίου.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα καυτό Φθινόπωρο, όπου οι διακυμάνσεις και οι συγκινήσεις στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα έντονες, μέσα από τις οποίες θα διαμορφωθούν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Το ελληνικό turnaround story άλλωστε, παρά το γεγονός ότι προσωρινά έχει ξεθωριάσει λίγο, παραμένει ολοζώντανο και κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα καταστεί ξανά ενεργό.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook