Την αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσε η επιστροφή στην κυπριακή ΑΟΖ του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» για νέες έρευνες.

Σύμφωνα με αγγελία από τον τουρκικό παράκτιο σταθμό της Αττάλειας, έχει δεσμευθεί για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών η περιοχή βόρεια του Ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέα, από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Η δεσμευμένη περιοχή εκτείνεται από τον κόλπο της Μερσίνας μέχρι και το βορειοανατολικό άκρο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική κίνηση γίνεται μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη στα κατεχόμενα του νέου τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την 1η Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή τη νέα παράνομη δραστηριότητα που εξαγγέλθηκε για το «Μπαρμπαρός», ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου αλλού χρειάζεται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι η Λευκωσία είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες.

«Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο \’Μπαρμπαρός\’, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η εξαγγελία για την αποστολή του «Μπαρμπαρός» έγινε μόνο μια μέρα μετά τη χθεσινή δήλωση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «φίλοι που συναντώνται» με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Τουρκίας διαμήνυσαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόθυμος να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού.

Το γεγονός προκάλεσε δηλώσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης με αποδέκτη τον κ. Αναστασιάδη. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ παρατηρεί ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ιταμές προκλήσεις, την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του την απενοχοποιεί.

Οι Οικολόγοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι αντί να αναμένει καλές χειρονομίες από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για καταγγελία της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα και καταγγελία των προκλητικών ερευνών του «Μπαρμπαρός».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook