Το Ιράν εντείνει τις προσπάθειές του για την κατασκευή ενός εθνικού δικτύου υπολογιστών, δηλαδή ενός Ίντερνετ σε μικρογραφία, το οποίο θα είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εξουσία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Επισήμως, το ιρανικό Ίντερνετ προβάλλεται σαν ένα αποτελεσματικό και πιο φθηνό για τους καταναλωτές μέτρο και σαν ένας τρόπος για την καλύτερη προάσπιση των παραδοσιακών ισλαμικών ηθικών αξιών. Άλλωστε έχουν πληθύνει οι αναφορές ηγετών για μία ήπια, πολιτιστική δυτική εισβολή στη χώρα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 11% των Ιρανών (κυρίως στις μεγάλες πόλεις) έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, αριθμός σαφώς μικρότερος από τις δυτικές χώρες, όπως και άλλες μεσανατολικές. Λόγω και της λογοκρισίας στο εσωτερικό αλλά και του αντιπολιτευόμενου κινήματος, μεγάλος είναι ο αριθμός των μπλογκ, πολλά από τα οποία γράφονται από Ιρανούς του εξωτερικού.

Λογοκρισία στο Ίντερνετ από το Ιράν

Οι πρώτες προσπάθειες για ένα εγχώριο Ίντερνετ φαίνεται ότι άρχισαν το 2005, με την άνοδο στη εξουσία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αναφέρει το δημοσίευμα, αν και από τη δεκαετία του 1990 το κράτος συστηματικά εμπόδιζε την πρόσβαση σε υλικό που δεν είναι αρεστό στην κεντρική εξουσία.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, την ώρα που στα περισσότερα γειτονικά κράτη στη Μέση Ανατολή εξαπλώνονταν χάρη και στο Ίντερνετ τα αντικυβερνητικά μηνύματα, κρατικοί παράγοντες δήλωναν ότι το 60% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο. Μέσα σε δύο χρόνια, πρόσθεταν, το ποσοστό θα φτάσει το 100%.

Το δίκτυο θα λειτουργεί παράλληλα με το Ίντερνετ, μέχρι να το υποκαταστήσει πλήρως για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, την Παρασκευή, στον ιρανικό Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για την προσπάθεια του Ιράν να ετοιμάσει λειτουργικό σύστημα σε αντικατάσταση των (αμερικανικών) Windows. Πάντως οι εν λόγω σχεδιασμοί δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν.

Είναι επίσης πιθανό ότι η ανακάλυψη του σκουληκιού Stuxnet, που θεωρείται ότι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, επιτάχυνε τους σχεδιασμούς για το εθνικό δίκτυο.

Ανάλογοι σχεδιασμοί και υλοποιήσεις ενός εσωτερικού δικτύου προχωρούν τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες. Η Μιανμάρ, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα έχουν διαφόρων μορφών εσωτερικά, ελεγχόμενα δίκτυα ενώ επιτρέπουν την πρόσβαση στο (παγκόσμιο) Ίντερνετ σε μικρό αριθμό ανθρώπων, συνήθως ανώτερων κρατικών στελεχών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook