Με νέες διοικήσεις ξεκινούν «εξεταστική περίοδο» έντεκα AEI της χώρας, ενώ προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν για τα θέματα της διαγραφής των «αιωνίων φοιτητών», αλλά και των χιλιάδων μετεγγραφών που αναμένονται τις πρώτες ημέρες του νέου ακαδημαϊκού έτους, από την Περιφέρεια στα κεντρικά ΑΕΙ.

«Ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναμένεται να μεταφερθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» έλεγε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» καθηγητής του κεντρικού Ιδρύματος, που υπολόγιζε ότι οι φοιτητές που θα φτάσουν στην Αθήνα και τα αμφιθέατρά του θα είναι περίπου 600 άτομα επιπλέον των εισακτέων του.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολογίζονται μετεγγραφές χιλιάδων φοιτητών, αν και η νέα διοίκηση αναμένει με σταθερότητα τα σχετικά στοιχεία, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν στο «Βήμα» ότι αναζητείται μέθοδος για να ανακουφιστούν οικονομικά τα Ιδρύματα του κέντρου, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους. Οι σχετικές διατάξεις άλλωστε, είχαν ψηφισθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, οπότε η νυν ηγεσία του δεν μπορούσε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αλλάξει τις διατάξεις που ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή.

Σε αυτό το κλίμα και με τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών επίσης στην ατζέντα των επόμενων ημερών, οι 11 νέοι πρυτάνεις αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου την διαχείριση των ΑΕΙ.

Οι 11 που αναλαμβάνουν είναι οι εξής: ο Θεόδωρος Φορτσάκης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γ.Γκόλιας στο ΕΜΠ, ο Γ.Καψάλης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Γ.Πετράκος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Αθ.Καραμπίνης στο Δημοκρίτειο Θράκης, ο Στεφ.Γκρίτζαλης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Π.Μήτκας στο ΑΠΘ και η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εντός της ημέρας κατατίθεται στην Βουλή και η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών».

Με αυτήν, το υπουργείο Παιδείας δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έδειξαν ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν σπουδές την τελευταία διετία.

Έτσι, περίπου 25.000 άτομα θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξεταστικές Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένεται η διαγραφή 152.819 «αιωνίων».

in.gr