Δύο Υπουργεία \”κλήθηκαν\” να απαντήσουν στην ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη για το αν προτίθενται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλισθεί η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, όμως απάντηση καμία.

Η απάντηση της Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αγγελικής Γκερέκου και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου στην με Α.Π.: 1524/30.7.2014 ερώτηση του κ. Βιρβιδάκη με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης» (δείτε εδώ), δεν καθησυχάζει ότι έχει βρεθεί \”νομική φόρμουλα\” για να παραμείνει σε λειτουργία το ΔΗΠΕΘΕΚ, όμως δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει πρόθεση για τη λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) αποτελούν επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. Χρηματοδοτούνται από τους Ο.Τ.Α, καθώς και από το ΥΠ.ΠΟ.Α. σύμφωνα με Προγραμματική Σύμβαση (που συνυπογράφεται και από την Περιφέρεια).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης είναι ένα από τα 15 συνολικά, που λειτουργούν στη χώρα. Είναι το μόνο που έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α (με μετόχους αρκετούς δήμους της Κρήτης).

Η αρμοδιότητα της γενικής εποπτείας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (πέραν των ρυθμίσεων της εκάστοτε Προγραμματικής Σύμβασης), δεν ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, αλλά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, καθόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Στο άρθρο 265, παρ. 8, του Ν. 3463/2006 προβλέπεται ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. «Λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες κλπ». Σε περίπτωση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να εξαιρεθεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, το ΥΠ.ΠΟ.Α δε μπορεί παρά να είναι σύμφωνο».

Δείτε εδώ την απάντηση της κ. Γκερέκου

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…στην πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν η μελέτη της δυνατότητας για τη λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σε κάθε περίπτωση, αφ’ ενός μεν το ζήτημα έχει τεθεί εκ νέου υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών αφ’ ετέρου δε, μη υπάρχοντος σχετικού αιτήματος από το ενδιαφερόμενο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αναζητώνται στοιχεία από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.»

Δείτε εδώ την απάντηση του κ. Ντινόπουλου

Επισημαίνεται ότι, ο βουλευτής Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη, από τον οποίο ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να σταλούν το συντομότερο τα απαραίτητα στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook