Μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, αποφάσισαν από κοινού η Χαμάς και το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Συγκεκριμένα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press ότι η παρατεταμένη εκεχειρία έχει επιτευχθεί με το Ισραήλ, ενώ επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από την Αίγυπτο.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει, στην έναρξη μιας συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε αφού το Ισραήλ βομβάρδισε δύο πολυώροφα κτήρια, με δεκάδες σπίτια και καταστήματα, την Τρίτη. Το ένα κτήριο κατέρρευσε, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο άλλο. 

Χαμάς: «Νίκη της αντίστασης»

«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε εκ μέρους της Χαμάς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αποτελεί «νίκη για την αντίσταση», ενώ πρόσθεσε ότι η ώρα έναρξης της εκεχειρίας θα καθοριστεί αργότερα.

Κανένα σχόλιο από Νετανιάχου

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, παλαιστινιακής ομάδας η οποία εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε ότι η ανακοίνωση από την Αίγυπτο ενδέχεται να γίνει εντός των επόμενων δύο ωρών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook