Aν για ένα πράγμα συμφωνούν όλοι είναι ότι το να πάθεις τροφική δηλητηρίαση είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πέντε τρόφιμα που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν δηλητηρίαση και για τα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα καταναλώνει κανείς.

Οι τρεις σημαντικότερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα, το οποίο συνήθως συμβαίνει όταν το τρόφιμο δεν έχει καθαριστεί καλά, το E coli το οποίο δημιουργείται από το μη καλό μαγείρεμα του κρέατος, και η λιστέρια.

Τα πέντε τρόφιμα όμως, που είναι πιο επικίνδυνο να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με τη Huffington Post, είναι τα εξής:

Λαχανάκια

Τα λαχανάκια είναι το δυσκολότερο λαχανικό, ως προς το καθάρισμα. Οταν μάλιστα αναπτύσσονται σε ζεστές και υγρές συνθήκες αποτελούν το τέλειο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Πεπόνι

Τα πεπόνια είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης επειδή συνήθως δεν πλένονται καλά πριν καταναλωθούν. Ετσι, είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια που βρίσκονται στο εξωτερικό του, καθώς κανείς το κόβει, να μεταφερθούν στον καρπό.
   
Γάλα κατευθείαν από το... ζώο


Καθώς το γάλο που πίνει κανείς την ώρα που παράγεται δεν έχει παστεριωθεί, όποιος το καταναλώνει διατρέχει τους ίδιους κινδύνους, όπως θα διέτρεχε αν έτρωγε ωμό κρέας.

Τόνος


Ολα τα ψάρια για να διατηρηθούν καλά και χωρίς να χαλάσουν πρέπει αμέσως μόλις ψαρεύονται να μπαίνουν στο ψυγείο. Ο τόνος, όμως, είναι λίγο περισσότερο ευαίσθητος σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια, καθώς μολύνεται συχνά από  σκομπροτοξίνη, μία τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει σε όποιον καταναλώσει τα μολυσμένα τρόφιμα, εξάψεις, πονοκεφάλους και κράμπες.

Μούρα


Πριν κάποιος φάει μούρα πρέπει πρώτα να τα πλύνει πάρα πολύ καλά. Ακόμη και αν πρόκειται για κατεψυγμένα μούρα καθώς αποτελούν εστία ανάπτυξης πολλών βακτηριδίων. Σημειώνεται ότι έχουν βρεθεί μολυσμένα με ηπατίτιδα Α κατεψυγμένα μούρα.

iefimerida.gr