Μια  άκρως απαιτητική στις γεύσεις ομάδα, τα μέλη της Chaine des Rotisseurs βρίσκονται τις μέρες αυτές στη Κρήτη.   Η \”Chaine des Rotisseurs\” είναι διεθνής γαστρονομική οργάνωση με αρχικό έτος ίδρυσης το 1248 (και επανίδρυση το 1950) με στόχο την προώθηση της γαστρονομίας και της φιλοξενίας μέσω της εκπαίδευσης. Η 7η ετήσια συνάντηση μελών των Συνδέσμων Γαστρονόμων Τουρκίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, στα πλαίσια των ανταλλαγών γαστρονομικών συναντήσεων των δυο Συνδέσμων.

Πενήντα γαστρονόμοι από τις δύο χώρες -που μένουν στο ‘GRECOTEL CRETA PALACE” στο Ρέθυμνο-ήρθαν το Σάββατο το βράδυ για να δειπνήσουν στη ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ όπου τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης επί-τιμος καλεσμένος, και ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής του Grecotel Creta Palace (μέλος της Chaine des Rotisseurs από το 1985).

Σε μια σύντομη τελετή μετά το δείπνο ο Δήμαρχος Χανίων καλωσόρισε τους γευσιγνώστες από την Ελλάδα και τη Τουρκία ενώ τους προσέφερε εκδόσεις του Δή-μου Χανίων που παρουσιάζουν το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της πόλης. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Χανίων στοχεύει και στον γαστριμαργικό τουρισμό για να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα του νησιού, και προετοιμάζει συνέδριο με σχετική θεματολογία και δράσεις. Η ανταπόκριση του προέδρου των Συνδέσμων Γαστρονό-μων  Τουρκίας Mohamed Hammam ήταν άμεση αφού ανταπάντησε, ότι οι καλύτεροι Τούρκοι Σεφ θα έρθουν στα Χανιά όταν οργανωθεί το συνέδριο από τον Δήμο. Στην συνέχεια οι «Rotisseurs» χάρισαν αναμνηστική πλακέτα στον κ.Σκουλάκη, και ανα-νέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο ταξίδι τους στα Χανιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ οι γευσιγνώστες δοκίμασαν -μεταξύ άλλων- κολοκυθανθούς γεμιστούς με μυζήθρα, καλτσούνια, σφυρίδα με σα-λάτα της θάλασσας, αρνάκι με θυμάρι και αγκινάρες και πανακότα ανθότυρο. Η Οι-νοποιεία Μανουσάκης-ΝΟΣΤΟΣ ήταν υπεύθυνη για τα κρασιά του δείπνου ενώ στο δείπνο την εκπροσώπησε ο οινολόγος-χημικός της εταιρείας κ. Γαλάνης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πολύ χορό και απονομή αναμνηστικών δώρων στον ιδιοκτήτη της ΝΥΚΤΕΡΙΔΑΣ Μπάμπη Μαστορίδη από τον πρόεδρο  του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Γαστρονόμων  κ. Κιούλπαπα

Ο σκοπός της οργάνωσης Chaine des Rotisseurs είναι η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας στην εθνική γαστρονομία ανάμεσα στις 118 χώρες μέλη της. Η βάση της φιλοσοφίας τους βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι η μαγειρική και η διατροφή είναι προβεβλημένο τμήμα του ανθρώπινου πολιτισμού, έτσι οι εκδηλώσεις που οργανώ-νουν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για επαγγελματίες της εστίασης αλλά και κα-λοφαγάδες! 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook