Την εφαρμογή νέων προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης σχεδιάζουν από Σεπτέμβριο οι τράπεζες καθώς η μείωση του μισθολογικού κόστους παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των λειτουργιών τους. 

Μετά την αποχώρηση σχεδόν 6.000 τραπεζοϋπαλλήλων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, οι γιγαντωμένοι λόγω των συγχωνεύσεων πιστωτικοί όμιλοι δρομολογούν νέες εθελούσιες για τη μείωση του προσωπικού. Έτσι η μείωση του εγχώριου τραπεζικού δυναμικού θα συνεχιστεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Alpha Bank θέλει να «ξεμπλοκάρει» το πρόγραμμα που κόλλησε λόγω του κόστους που έπρεπε να αποδώσει στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Η Eurobank από την πλευρά της ενδέχεται να προχωρήσει σε περιορισμένης έκτασης εθελούσια, ενώ και στην Τρ. Πειραιώς εξετάζονται εναλλακτικές για τη μείωση του προσωπικού,

Πιο αναλυτικά, στην Alpha Bank αναζητούν τρόπο  για να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα που «πάγωσε» λόγω του κόστους που πρέπει να αποδώσει η τράπεζα στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο.

Η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που δεν προχώρησε σε εθελούσια από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου. Μετά την απορρόφηση της Εμπορικής, η τράπεζα είχε θέσει στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 800 εργαζόμενων, ένας αριθμός που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να επαναξιολογηθεί. Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο η τράπεζα πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η τράπεζα αναζητά τη λύση που θα οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και σε συνδυασμό με την πρόθεση της διοίκησης να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, το ενδεχόμενο των απολύσεων έχει απομακρυνθεί.

Σύμφωνα, επίσης, με τραπεζικούς κύκλους, η Eurobank θα προβεί σε μία κίνηση “περιορισμένης έκτασης” μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, αποχώρησαν από την τράπεζα περίπου 1.100 υπάλληλοι, με το όφελος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους να ξεπερνάει τα 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος της τράπεζας είναι να αποχωρήσουν έως το 2018 περί τα 2.500 άτομα σε επίπεδο ομίλου, με το 50% να αφορά στις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες (μείωση προσωπικού από πωλήσεις θυγατρικών και αποχωρήσεις).

Στην Εθνική Τράπεζα, τέλος, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εθελούσιας εξόδου και την αποχώρηση άνω των 2.000 εργαζομένων κατάφεραν να συμφωνήσουν με την DGComp την διατήρηση του υφιστάμενου δυναμικού αλλά και καταστημάτων στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κάτω από τις 10.000 και τα καταστήματα κάτω από 550. Η τράπεζα, δαπανώντας 160 εκατ. ευρώ, πέτυχε να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους αναμένεται να προέλθει από την αποδέσμευση θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Στην Τρ. Πειραιώς σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα  έχοντας ήδη μειώσει σημαντικά καταστήματα και προσωπικό. Ειδικότερα, το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στα 881 έναντι 1.354 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 35%. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 14% τους τελευταίους 15 μήνες στα 16.454 άτομα, από 19.238. Η Τρ. Πειραιώς φέρεται να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές (όπως π.χ. την εφαρμογή sabbatical) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το “πότε” και το “πως” της διαδικασίας.

Μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσαν ΕΤΕ και Πειραιώς αποχώρησαν αθροιστικά 4.300 άτομα (2.150 και 2.182 αντίστοιχα).

Η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί για τις τράπεζες το βασικό ζητούμενο σε ότι αφορά την αναμόρφωση των λειτουργιών τους. Στα σχέδια αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCOmp), οι τράπεζες δεσμεύονται να περιορίσουν σημαντικά καταστήματα και προσωπικό.

Όλα αυτά, στο ευρύτερο πλαίσιο μίας στρατηγικής που έχει στόχο να διευκολύνει την επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία. Άλλωστε, εξαιτίας της πρωτοφανούς σε έκταση συγκέντρωσης του κλάδου, στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, ήταν δεδομένο ότι οι τέσσερις εναπομείναντες πιστωτικοί όμιλοι θα έπρεπε να… μαζευτούν και σε δίκτυο και σε δυναμικό.

capital.gr/Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook