Τελευταία ενημέρωση: 15:05

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τα εργατικά ατυχήματα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με αφορμή τα δύο απανωτά περιστατικά που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο και είχαν σαν αποτέλεσμα το χαμό ενός 47χρονου εργαζόμενου, πατέρα δύο παιδιών την Δευτέρα το απόγευμα (δείτε εδώ) και τον σοβαρό τραυματισμό τριών ατόμων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έχοντας υποστεί εγκαύματα (δείτε εδώ)

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλειου και στόχο να συζητηθούν μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και ενίσχυσης της ασφάλειας των εργαζομένων.

Συστράτευση Περιφέρειας Κρήτης Εκπροσώπων Εργαζομένων στη λήψη μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων

Περιφέρεια Κρήτης και εκπρόσωποι των εργαζομένων συστρατεύονται για τη λήψη μέτρων πρόληψης και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στους χώρους εργασίας με στόχο την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων. Αυτό συναποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και στελεχών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στη συνάντηση ο κ. Αρναουτάκης όσο και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Σωκράτης Βαρδάκης τόνισαν ότι θα πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για να στελεχωθεί η επιθεώρηση εργασίας για την διενέργεια συστηματικών ελέγχων, ενώ με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και την συνεργασία των εργατικών κέντρων θα διοργανωθούν σειρά σεμιναρίων για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας. « Αυτό που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πριν γίνονται τα ατυχήματα. Πρέπει να υπάρχει η πρόληψη και για αυτό μαζί με το Εργατικό Κέντρο μαζί με τα Συνδικάτα θα διεκδικήσουμε τη λήψη μέτρων αλλά και του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού ώστε να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές » δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκράτης Βαρδάκης σε δηλώσεις του, αφού επέκρινε την ανεπάρκεια παρέμβασης του Κρατικού μηχανισμού, ανέφερε, ότι, ήρθαμε στον κ. Αρναουτάκη για συνεργασία και κοινή συστράτευση. Προσπαθούμε – τόνισε – να βρούμε συμπαραστάτες για την ανάδειξη και τη λύση ενός τεραστίου προβλήματος που πραγματικά δημιουργεί πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα με θύματα εργαζόμενους που προσπαθούν για ένα μεροκάματο παίζοντας κορώνα γράμματα την ίδια τους τη ζωή. Ο ίδιος επισήμανε με έμφαση ότι γίνεται ‘’ πόλεμος ‘’με τα εργατικά ατυχήματα και πρόσθεσε : « Όταν λέμε ότι πραγματικά υπάρχει πόλεμος ότι είναι μάστιγα της εποχής τα εργατικά ατυχήματα το εννοούμε. Είκοσι εργατικά ατυχήματα με πέντε θανατηφόρα είχαμε το 2013 βρισκόμαστε στον 8ο μήνα του 2014 και έχουμε ήδη 10 εργατικά ατυχήματα με τέσσερα θανατηφόρα. Όπως είπαμε υπάρχει πραγματικά πόλεμος.»

Επίσης την κρισιμότητα της κατάστασης με τα απανωτά εργατικά ατυχήματα και την ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοριάς αλλά και ο εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Γιάννης Γωνιανάκης.

Σε σοβαρή κατάσταση οι 3 από τους 4 τραυματίες στο οινοποιείο

Εν τω μεταξύ, εχθές έγινε στις Μοίρες Ηρακλείου, σε κλίμα οδύνης, η κηδεία του άτυχου 47χρονου ο οποίος κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα ενώ έκανε εργασίες σε οικοδομή.

Από το δεύτερο εργατικό ατύχημα σε οινοποιείο στην Αυγενική που σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά το δυστύχημα στις Μοίρες, οι τρεις από τους τέσσερις τραυματίες, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πιο κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας εργαζομένου ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζελείου με εγκαύματα στο 50% του σωματός του.

Σε επίσης σοβαρή κατάσταση νοσηλεύται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ένας 41χρονος συνάδελφός του, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο παραμένει νοσηλευόμενος ένας 46χρονος με εγκαύματα στο 30% του σώματός του.

Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει μονάδα εγκαυμάτων σε κανένα νοσοκομείο του νησιού και σε ανάλογα περιστατικά οι ασθενείς μεταφέρονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αθήνα, όπως το Γεννηματά που διαθέτουν ειδικό τμήμα για την αντιμετώπιση ανάλογων σοβαρών εγκαυματιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι άτυχοι άντρες, στην κυριολεξία περιελούστηκαν καυστική ποτάσα όταν κατά τη διάρκεια καθαρισμού δεξαμενής στο οινοποιείο, έσκασε λάστιχο με συνέπεια το καυτό υγρό να πέσει πάνω τους και να τους προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook