Την ένταξη  σε πρόγραμμα  συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, που αφορά τη δημιουργία των πρώτων πράσινων νησιών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, που θα έχουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και μηδενικές εκπομπές αερίων, διεκδικεί η Γαύδος με τους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση της προσπάθειας.

Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη, η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον Ιούλιο ενώ η ανακοίνωση των επιλεγμένων περιοχών θα γίνει τον Οκτώβριο.

Το flashnews.gr σε επικοινωνία που είχε με τον Αντιδήμαρχο Γαύδου κ.  Δαλιδάκη Ματθαίο, έλαβε την διαβεβαίωση ότι με τη συνδρομή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ολοκλήρωση και κατάθεση  ανάλογης μελέτης και πρότασης,  θα κάνει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε να αποτελέσει η Γαύδος την πρώτη επιλογή του προγράμματος

«Από πλευράς Δήμου Γαύδου υπάρχει έντονη πολιτική βούληση» τόνισε ο κύριος Δαλιδάκης, προσθέτοντας  ότι η προσπάθεια να γίνει η Γαύδος «πράσινο νησί» έχει ιστορικό από το 2009 παραπέμποντάς μας σε σχετική πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Ο βασικός κορμός της μελέτης έχει ήδη παρουσιαστεί στο εξωτερικό

Σχετική μελέτη,  όπως μας ενημερώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΕ και Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.  Λίτος Χαράλαμπος, υπάρχει από το 2009, η οποία αποτέλεσε και πρωτοβουλία του ΤΕΕ, ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί αλλά έχει  παρουσιαστεί στο εξωτερικό.

Ο βασικός κορμός της τωρινής μελέτης που θα αποτελέσει την ολοκληρωμένη πρόταση της Γαύδου θα στηριχτεί ακριβώς σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ σε συνεργασία  με το Δήμο θα επιλεχθούν τα σημεία εκείνα τα οποία θα μπουν στη νέα έκθεση.

Προέγγραφο δε, της πρότασης του  ΤΕΕ του 2009,  έχει κοινοποιηθεί σε επιστημονικούς  και πολιτικούς φορείς ( Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια  Κρήτης,  Πολυτεχνείο – ΤΕΙ Κρήτης, βουλευτές του νησιού) και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Η Γαύδος σύμφωνα με τον κ. Λίτο, αποτελεί ιδανική περίπτωση, τόσο από γεωπολιτική (νοτιότερο τμήμα της Ε.Ε)  όσο και από τεχνική σκοπιά (ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό)  για να γίνει «Πράσινο Νησί» και τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν για να αποτελέσουν τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της αίτησης.

Πολλαπλά οφέλη και διεθνής αναγνώριση

Σύμφωνα με το προέγγραφο της πρότασης,  που μας απέστειλε ο κ. Λίτος τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη του νησιού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ως «πράσινο νησί», πολύ συνοπτικά, αφορούν

·         στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού,

·         την προβολή του σε διεθνές επίπεδο (και μαζί την προβολή της Ελλάδας),

·         τη μέσω της ανάπτυξης θωράκισή του, ενώ

·         οι πιο επιτυχημένες συνιστώσες των λύσεων που θα εφαρμοστούν στη Γαύδο θα μεταφερθούν και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κρήτη, με πολλαπλασιαστικά οφέλη όταν εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Παράλληλα η επιτυχής υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών θα δημιουργήσει ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο πράσινου ενεργειακού συστήματος σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί (παγκόσμια πρωτοτυπία για τη Γαύδο) και ένα παράδειγμα αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης.

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη και θα αποτελεί πεδίο δοκιμής και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Θα αποτελέσει κέντρο για την εκπαίδευση και επίδειξη σε ολοκληρωμένες λύσεις ΑΠΕ και πόλο έλξης επιστημονικού ενδιαφέροντος, οικολογικού και θεματικού τουρισμού.

Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook