Πρόταση σχετικά με τον καθαρισμό της νήσου Ντία κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης:

\” Εδώ και πολλά χρόνια, ακούμε καθημερινά από όλα τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής, τη λέξη «Ανάπτυξη-Ανάπτυξη-Ανάπτυξη» ιδιαίτερα όσον αφορά στον τουρισμό και την «Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». Πιστεύω ότι για να αναβαθμιστεί ο τουρισμός της Κρήτης και να γίνει το νησί μας ποιοτικός προορισμός, πρέπει πρωτίστως εμείς οι απλοί πολίτες και παράγοντες του τόπου, να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι επενδύσεις και το οποίο στη συνέχεια μαζί με τις υποδομές θα προσελκύσει τους ποιοτικούς πελάτες.

Λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, έχω επισκεφτεί φέτος αρκετές φορές τη νήσο Ντία, το μεγαλύτερο νησί της βόρειας Κρήτης και το μοναδικό που θα μπορούσε να γίνει προορισμός για τουρισμό με σκάφη αναψυχής, καθώς επίσης και για την μοναδική ημερήσια κρουαζιέρα αναψυχής της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Για τις εικόνες ντροπής που αντίκρυσα εκεί, μόνο με δυο λέξεις μπορώ να εκφραστώ: «αίσχος και παρακμή». Τι να πρωτο-περιγράψω…Παγίδες για πρόκληση ατυχημάτων εξαιτίας διαβρωμένων υλικών, εστίες μόλυνσης από τα ψόφια κουνέλια και τους αρουραίους, σπασμένα τζάμια, ξύλα με καρφιά, και σωροί σκουπιδιών που έχω μαζέψει επανειλημμένες φορές προσωπικά.

Ο μόλος που υπήρχε στην ανατολική μεριά του κόλπου του Αγίου Γεωργίου και που στο παρελθόν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ψαράδων, των σκαφών αναψυχής και της ημερήσιας κρουαζιέρας, έχει πέσει . Τα απομεινάρια του, εκτός από εστία μόλυνσης, αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων για τα σκάφη και τους επιβάτες που έρχονται να δουν το νησί και να περάσουν την μέρα τους, το καταπληκτικό κατά τ’ άλλα νησί που φέρει το όνομα του πατέρα των θεών του Ολύμπου, Δία.

Επειδή το νησί ανήκει διοικητικά στο δήμο Χερσονήσου, επικοινώνησα προσωπικά με τον δήμαρχο για να του ζητήσω να ασχοληθεί με το θέμα. Ο δήμαρχος αρχικά με παρέπεμψε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο Δασαρχείο και κατέληξε ότι φταίει η έλλειψη πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών και την συγκομιδή των σκουπιδιών. Προφανώς το αίτημα μου δεν είναι εξωπραγματικό και ο δήμαρχος θα μπορούσε να ασχοληθεί εάν είχε κάποιους διαθέσιμους πόρους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα χρήματα που χρειάζονται για τη συνολική αποκατάσταση του νησιού ώστε να είναι ασφαλείς οι αφίξεις και αναχωρήσεις των επισκεπτών και για την καθαριότητα της νήσου είναι ανάξια λόγου. Είναι κρίμα και ντροπή για μερικές χιλιάδες ευρώ να διασύρουμε το νησί μας και τη χώρα μας δίνοντας το δικαίωμα στον επισκέπτη να μεταφέρει άθλιες παρακμιακές εικόνες προς τα έξω, και μάλιστα από την χώρα που αποτελεί την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού…

Με την παρούσα επιστολή ζητώ από τον περιφερειάρχη, την εκτελεστική επιτροπή και το περιφερειακό συμβούλιο να ασχοληθούν με το θέμα, να αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση της συνολικής εικόνας της νήσου Ντία, να μεριμνήσουν για την υποδομή της ασφαλούς άφιξης και αναχώρησης των επισκεπτών στο νησί –οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν, την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης και την χρηματοδότηση για την συντήρηση της καθαριότητας του νησιού, έστω κατά τους θερινούς μήνες.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Κοκολάκης\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook